Trier i gang med stjernelag

17.08.2024
Trier i gang med stjernelag
Nordisk film, Egmont.
Et stjernelag bekler Joachim Triers nyeste film.

Denne uken startet Joachim Trier opptakene av sin nye film i Oslo. Tidligere er det annonsert at Trier fortsetter sitt tette samarbeid med Renate Reinsve i en av hovedrollene og nå er det klart at hun får selskap av et internasjonalt stjernelag i filmen.

Hovedrollene i det som blir Triers sjette spillefilm bekles i øvrig av Stellan SkarsgårdInga Ibsdotter Lilleaas og amerikanske Elle Fanning.
Filmen er et humoristisk portrett av en familie i Oslo, hvor også huset de har bodd i generasjoner blir en viktig karakter.

«Dette er en nær film om familie som jeg håper folk vil kjenne seg igjen i», sier Joachim Trier.

Trier er en av Norges mest anerkjente filmskapere gjennom tidene og tok med sin forrige film VERDENS VERSTE MENNESKE steget inn i det internasjonale toppsjiktet. Filmen ble nominert til to Oscar-priser, vant pris for beste skuespiller i Cannes og ble en stor kommersiell suksess på kino i Norge og over hele verden.

Innspillingen skal pågå til november. Bortsett fra en liten avstikker til Frankrike, utspiller filmen seg i sin helhet i Oslo.

I filmen følger vi skuespilleren Nora (Reinsve) og hennes søster Agnes (Lilleaas) når deres eksentriske og karismatiske far, Gustav, plutselig dukker opp i livene deres igjen etter langvarig fravær. Gustav var engang en kjent filmregissør og tilbyr nå Nora hovedrollen i hans nye film, men å jobbe med sin far er det siste hun kunne tenke seg.

«Det er et herlig prosjekt og det skal bli en glede å kaste seg inn i Joachims lekne alvor» sier Stellan Skarsgård som spiller faren Gustav.

Elle Fanning spiller en amerikansk filmstjerne som kommer til Oslo.

Trier fortsetter sitt manusforfattersamarbeid med Eskil Vogt i sin nye film. De to har samarbeidet på alle Triers spillefilmer og ble Oscar-nominerte for beste manuskript for deres forrige film VERDENS VERSTE MENNESKE (2021).

Joachim Trier har tidligere laget filmene REPRISE (2006), OSLO, 31. AUGUST (2011), LOUDER THAN BOMBS (2015) og THELMA (2017).

Filmen produseres av Maria Ekerhovd i Mer Film og Andrea Berentsen Ottmar i Eye Eye Pictures.
Filmen distribueres av Nordisk Film distribusjon, og får norsk kinopremiere 12. september 2025.

Hovedrollene:
Renate Reinsve fikk sitt internasjonale gjennombrudd da hun vant prisen for beste skuespiller i Cannes for rollen i VERDENS VERSTE MENNESKE. Siden har hun spilt i en rekke spillefilmer både i Norge og i utlandet. Hun er aktuell den kritikerroste, amerikanske filmen A DIFFERENT MAN, TV-serien PRESUMED INNOCENT med Jake Gyllenhaal og den norske filmen ARMAND som kommer på kino i september.

Inga Ibsdotter Lilleaas spiller lillesøsteren til Renate Reinsve. Hun har tidligere spilt blant annet hovedrollen i filmen KVINNER I FOR STORE HERRESKJORTER, i serien UNGE LOVENDE og Netflix-filmen A BEAUTIFUL LIFE.

Stellan Skarsgård er Nordens største internasjonale filmstjerne, han har en lang og merittert karriere bak seg både i Norden og amerikansk film. Han har nylig hatt store roller i DUNE-blockbusterne, den kritikerroste Star Wars-serien ANDOR og i Norge har han nylig spilt i HÅP og UT OG STJÆLE HESTER.

Elle Fanning blir snart å se i James Mangolds Bob Dylan-film A COMPLETE UNKNOWN. Tidligere har hun blant annet spilt hovedrollen i den prisbelønnede tv-serien THE GREAT, MALEFICENT-filmene, THE NEON DEMON og 20TH CENTURY WOMEN.

Om produsentene:
Maria Ekerhovd og Mer Film har det siste tiåret blitt en av de mest produktive produsentene i Norge. De står bak kinosuksessene KRIGSSEILEREN (2022) og ELLOS EATNU - LA ELVA LEVE (2023) som vant Amanda for beste norske film. De har også produsert Eskil Vogts spillefilm DE USKYLDIGE (2021) som ble vist i Cannes og samproduksjonen FLUKT, som ble nominert til 3 Oscar-priser i 2022.

Selskapet er i tillegg til Joachim Triers film også aktuell med to andre spillefilmer som kommer på kino neste år: Emilie Blichfeldts DEN STYGGE STESØSTEREN og Itonje Søimer Guttormsens BUTTERFLY.

Andrea Berentsen Ottmar var blant produsentene på Triers forrige film og har siden blant annet produsert SYK PIKE (2022) og ARMAND (2024) som begge hadde premiere i Un certain regard-programmet i Cannes. Sistnevnte tok også hjem Norges første Camera d'Or. Hun etablerte produksjonsselskapet Eye Eye Pictures i 2022 sammen med Dyveke Bjørkly Graver, som nå samproduserer den nye Trier-filmen med Mer Film.

Filmen er en norsk-fransk-tysk-svensk-dansk samproduksjon med støtte fra blant annet Norsk filminstitutt, Svensk filminstitutt, Film i Väst og Dansk filminstitutt,

Filmen er en norsk-fransk-tysk-svensk-dansk samproduksjon med investering og støtte fra blant annet Norsk filminstitutt, Oslo Filmfond, Storyline, Svensk filminstitutt, Film i Väst og Dansk filminstitutt, Eurimages, Medienboard Berlin Brandenburg, FFA, BBC Film, Arte Grand Accord og Normandie Regional Fund.

Gert Olsen

Nyheter

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan Ingebrigtsen

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan I...

Per Jan Ingebrigtsen er ein mangfaldig kulturarbeidar ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...