LIV Forlag og Forlagshuset i Vestfold as gir årlig ut det de betegner som «Årets viktigste barnebok». En bok som skal hjelpe små barn til å skjønne at de ikke er helt alene i verden, selv om livet og hverdagene deres ikke er helt som alle andre barns. En av disse bøkene handler om lille Cornelia som må flytte i fosterhjem. Den ønsker nå forlaget å gi bort 2000 bøker av, til alle skoleklasser som vil ha.
- Vi tenker at jo bedre de fleste av oss får det, jo viktigere er det å sette fokus på at det faktisk er et stort antall barn som lever annerledes, sier forlegger i Forlagshuset i Vestfold as, Myriam H. Bjerkli. – Det er mange barn som har foreldre som ikke har mulighet til å følge opp, enten det skyldes sykdom, økonomi eller f.eks. rusproblematikk. Disse barna føler seg ofte totalt alene om å ha det sånn, samtidig som de har en enorm lojalitet til foreldrene sine og derfor kan ha vanskelig for å fortelle andre om det. Gjennom denne bokserien vår ønsker vi å fortelle de små barna de gjelder at det finnes håp og at de ikke er alene om situasjonen de er i. Derfor ønsker vi å spre «Cornelia flytter i fosterhjem» til flest mulig, og fortrinnsvis da til miljøer hvor boken kan være et utgangspunkt for diskusjon. Vi har solgt noen tusen eksemplarer av den tidligere, men får stadig tilbakemelding fra skoler som gjerne skulle hatt den, men som ikke har råd. Det synes vi er trist og siden utgangspunktet for å gi ut denne boken uansett ikke var å tjene penger, har vi derfor bestemt oss for å gi bort ca. 2000 bøker gratis til skoler som ønsker seg dem.
I 2013 ga det lille Vestfoldforlaget ut boken «Cornelia flytter i fosterhjem», i fjor kom boken «Pappa sitter i fengsel» ut og i år er planene å gi ut to bøker i samme serie, en om ei lita jente med to mammaer, og en om et barn som opplever alvorlig sykdom i nær familie. Alle bøkene er positivt vinklet, og beregnet både på barn i situasjonen som bøkene handler om, og alle rundt dem.
- Cornelia flytter i fosterhjem» er skrevet av en fostermor for å hjelpe hennes lille fosterbarn da hun måtte flytte videre til en annen familie. Og både hun og flere fagpersoner kan bekrefte at boken var til stor hjelp. I tillegg har vi fått tilbakemeldinger fra mange andre barn og pårørende som har hatt stor glede av boka. Den er egentlig beregnet på de helt minste klassetrinnene, men vi har til og med fått tilbakemeldinger fra klasseforstandere som har brukt den i undervisningen i ungdomsskolen som en åpning for videre diskusjon. Boken har både forord av Magne Raundalen og etterord og forslag til hvordan den kan brukes av Jon-Håkon Schultz, som er forsker på traumer blant barn og ungdom. Så selv om det er en kort bok, illustrert med helt enkle og naivistiske strektegninger, så er det faglige grundig ivaretatt.
Redaktør -