Masha Gessen gjester Bokmässan i Gøteborg.
Bok- og biblioteksmessen i Gøteborg kan friste med 388 programpunkter når den går av stabelen i slutten av september. Ungarn, Island og ytringsfrihet får et spesielt fokus.
– Programmet går både i bredden og dybden. Fra den islandske sagalitteraturen til terrororganisasjonen IS sin brutale fremmarsj. Ekstra spennende er det at vi har så mange store fantasy- og crossover-forfattere på programmet, sier bokmessens programsjef, Daniel Levin.
Den ungarnske litteraturen har lenge hatt en fremtredende posisjon i verdenslitteraturen, ikke minst gjennom nobelprisvinner Imre Kertész, som mottok prisen i 2002. Blant mange lovende ungarnske forfattere som besøker bokmessen, finner vi Péter Esterhazy, som i sin siste roman Markus-versjonen skriver om hvordan hans adelige familie ble knust under kommunismen.
Til tross for at Island er blant landene i verden med lavest kriminalitetsrate, kan landet skryte av mange fremtredende krimforfattere. To av dem, Arnaldu Indrioason og Arni Porarinsson deltar på messen under temaet Stemmer fra Island.
Både i 2015 og 2016 løfter bokmessen fram ytringsfrihet som tema, og da med spesielt fokus på tilstanden til det frie ord i Sverige. Det er 250 år siden ytringsfriheten ble lovfestet i Sverige. Samtidig har man heftig debatt i landet i forbindelse med fremmarsjen til det innvandringsfiendtlige partiet Socialdemokraterna. Menneskerettighetsprofessor Ian Buruma og forfatter Masha Gessen møtes til samtale om truslene og mulighetene for ytringsfriheten i 2015.
Tom Gaudland