En bok om det viktigste: vårt hjerte

27.09.2016
En bok om det viktigste: vårt hjerte
«Hjertebank – alt om kroppens viktigste organ» -Johannes Hinrich von Borstel - Gyldendal forlag 2016

Det er vanskelig å komme utenom at hjertet er vårt viktigste organ; ikke det største, men det som gir oss liv. Uten det ville både du og jeg ikke vært i live. Dette høres jo temmelig selvfølgelig ut og alle vet det, men av og til kan det virke som vi glemmer det. Vi behandler det i hvert fall ikke som om det «er det eneste vi har».

Boken «Hjertebank – alt om kroppens viktigste organ» tar forfatteren Johannes Hinrich von Borstel for seg ulike sider ved vårt hjerte, utgitt på norsk av Gyldendal Norsk Forlag AS.

Borstel studerte medisin og tok ekstravakter som ambulansesjåfør. Han oppdaget at nesten alle sireneutrykningene skyldes hjerteproblemer av forskjellige slag. Det er en skummel oppdagelse, men en viktig oppdagelse fordi den forteller at det er mulig å gjøre noe med hjertet. Steller du og jeg pent med det, har vi det lenge – og husk: Hjertets viktigste oppgave er å slå! Å slå og pumpe blod rundt i kroppen. Det er DET som gir liv.

Borstels bok bør leses av alle som har en ærlig interesse for og er opptatt av sitt eget hjerte. Men la meg fortelle litt mer om hjertet – det er en spennende muskel:

Det sies at det menneskelige hjertet slår ca. 2.5 milliarder ganger i løpet av en gjennomsnittlig levetid på 66 år. Hjertefrekvensen er 72 slag per minutt og det veier 250-300 gram hos kvinner og 300-350 gram hos menn. Grovt sett er hjertet delt inn i to hulrom – det høyre og venstre, og det er her blotet pumpes inn og ut med okyygeninnholdig blod som gjør at vi lever.

Stopper noe av dette opp, blir vi syke. Oppstår det en propp i en blodåre som går til eller fra hjertet, får vi hjerteinfarkt. Det kan vi dø av, men medisinen er kommet så langt at de aller fleste som får denne sykdommen, overlever. Hemmeligheten ligger i å få hurtig behandling, og det var dette arbeidet forfatteren  Johannes Hinrich von Borstel var med på, og det er dette han forteller om i sin bok på en lett, interessant og tildels morsom måte som gjør at ikke en side av de 303 sidene blir kjedelige. Dette er stoff for hjertet!

I desember 1967 gjennomførte dr. Christiaan Barnard den første hjertetransplantasjonen ved et sykehus i Cape Town i Sør-Afrika. Det har skjedd mye på hjertemedisinens område siden dr. Barnard gjorde den grensesprengende operasjonen. Hans første transplantasjoner var mellom dyr – hunder og bavianer. Siden ble det mennesker. Det første hjertetransplanterte mennesket levde i 18 dager. I dag lever hjertetransplanterte i mange, mange år. Hjertemedisinen går fremover! Takk og lov!

Foreliggende bok - «Hjertebank» - er godt lesestoff mørke høstkvelder og langt inn i vinteren. Det handler om livet – ditt og mitt!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...