Kagge Forlag
Nynazister blant oss
Boken «Nynazister blant oss – på innsiden av den nye høyreekstremismen» er en meget detalj- og innholdsrik bok av Harald S. Klungtveit som forteller om nynazister i samfunnet, oppdatert til vår egen tid. Det er et meget godt stykke arbeid.
Nynazisme er definert som «en politisk ideologi og kultur og en kultur som blant annet bygger på den tyske fra 1920-årene. Nynazismen oppstod etter nasjonalsosialistenes nederlag i andre verdenskrig, og ble særlig tydelig i 1960-årene og frem til vår tid. Nynazismen bygger på tanker både fra nasjonalsosialismen og den italienske og spanske fascismen, ofte med særlig vekt på rasisme. Flere organisasjoner som bygger på nynazistiske tanker, betegner seg ikke som nazistiske selv, men prøver å tilpasse seg samfunnets etablerte politiske systemer. Andre grupperinger er mer direkte og offensive. De har tatt opp i seg kulturen fra gjengkriminaliteten og har vært særlig beryktet for voldshandlinger og for å lokke til seg rotløse ungdommer.»
Nynazistene finner ofte grobunn i svakt utdannede og rotløse ungdommer på jakt etter en mening med livet. Når de kommer inn i en nynazistisk organisasjon og får stå i en sammenheng og oppleve at det er bruk for dem og at de blir hørt og sett, da er den faste organisasjonstilknytningen snublende nær. – Jeg søkte om å få bli med allerede som 14-åring, forteller en informant i foreliggende bok.
Denne boken forklarer og forteller og tar for seg de ulike sakene flere steder i verden, og leseren får etter hvert et godt bilde av hva som rører seg på den aktuelle fronten i samfunnet. På sett og vis er Klungtveits bok et aldri så lite leksikon i nynazisme.
Den opplyste leser vil vite at en av nazismens hovedteser er «forakt for svakhet». I dette begrepet kan egentlig også mye av nynazistenes virksomhet samles – forakt for alt som er annerledes, for det etablerte og så godt som uten mål og mening. Da blir nynazismen, når «glansen» er borte, stående med så godt som ingen verdens ting. Også vennskapet og kameratskapet som en gang var så sterkt innad, forsvinner, fordi ideologien i seg selv er borte. Farene ligger på rekke og rad ...
I et utvidet begrep inneholder nynazisme så mye – Holocaustfornektere, islam-hatere, tilhengere av Anders B. Breivik osv. – all ekstremisme på høyresiden, ofte uten noen dypere politisk motivering enn at «dette er jævla bra» og alt det andre er «bare ræva». Det marsjeres, ofte fordekt med finlandshetter, det vises fram ulike slagvåpen, kjettinger og hva det nå måtte være, og ofte er de som slutter seg til denne typen bevegelser, «klippet en gang for alle» og bærer skinnklær og tunge boots. Det er ofte stilen.
Denne boken forteller om dette og mye mer, og Klungtveit har gjort et meget godt arbeid med å få fram store deler av dette. Boken bærer i lange perioder av å være som en avisreportasje, men det gjør den samtidig lettlest, og det blir enklere for leseren å tilegne seg stoff som ellers kan være vanskelig tilgjengelig.
Boken passerer for lærere, politi, barnevernskonsulenter m.m. og alle andre som vil sette seg inn i utviklingen av farene med nynazismen. Dette er et godt stykke arbeid.
Jørn-Kr. Jørgensen