Søtt, sukkerfritt, sunt og godt

29.05.2020
Søtt, sukkerfritt, sunt og godt
Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda
Søtt og sukkerfritt

Selvfølgelig skal den som har diabetes I eller to eller av en annen grunn ikke tåler eller skal ha sukker, få lov til å kose seg. At sukker er noe vi forbinder med det som er søtt, er en ting, men slik er mennesket skrudd sammen – og det er en opplest og vedtatt lov at «søtt er godt».

Men det er altså noen av oss som av ulike grunner ikke skal ha eller tåler søtt. Vi må jo også få lov til å kose oss, og selv om det ikke er en menneskerett, hører det selve livet til. For hvor kjedelig er det ikke å sitte der med knekkebrød og gulrøtter når andre spiser marsipankake og sjokoladekake med krem i lange baner. For ikke så si boller og wienerbrød. Bare den som har fornektet seg det vet hvor vanskelig det er. Prøv det den som vil!

Som en slags «reddende engel» for den som vil kose seg eller den som vil arrangere party og fest, er det kommet en bok som bærer tittelen «Søtt og sukkerfritt» med undertittelen «Kaker, desserter, godterier, drikke» ført i pennen av Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda. Her spruter det av glede og fest!

Men før vi fortsetter omtalen, skal det fortelles at på sitt hjemlige kjøkken har denne anmelder disket opp med retter i fleng – den ene mer avansert enn den andre. Og en gang «tok jeg den helt ut» og ga med bollebakingen i vold. Ingrediensene ble satt sammen en for en og rørt oppe i en bolle som oppskriften forutsatte. Jeg «eltet og veltet» og fikk en passe fast deig som ble rullet ut på kjøkkenbordet til middels store boller.

Så inn i forvarmet oven på det korrekte antall grader. 15 minutter gikk, 20 minutter gikk, 25 og bollene begynte å få farge på seg, men samtidig sprakk i de opp og den fine, gladde overflaten var borte. 30 minutter, 35 – bollene var sprukket opp og bollene «ropte» om å få komme ut av ovnen.

Jeg tok dem ut på glovarm stekeplate, Satt den på benken, lot det kjølne litt før det hele skulle testsmakes. Den første bollen var hard, den andre, den tredje. Den fjerde smuldret nesten opp i skorper. - Ja, ja, kanskje jeg kan redde det hele og tenkte at jeg kunne lage kavringer, så harde var de. Jeg skulle kose meg, og gikk fem på!

Men her er det altså en bok – «Søtt og godt» som kunne ha hjulpet meg med å lage noe annet og noe mer avansert enn boller. Like godt og med litt mer fest og moro.

Den ene festretten etter den andre trylles frem etter en inngående teoridel som forteller om ingredienser og erstatninger for sukker, og de to forfatterne setter på bordet mat jeg nesten ikke trodde det var mulig å få til i sukkerfri variant. Her er det både kaker, kakepynt, desserter, varianter til jul og påske, godterier og ulike typer drikke. Det er bare å gå i gang. Blande, mikse og følge oppskriftene, så på en to tre er det sukkerfrie klart til servering.

Det dette krever er mot til å gå løs på oppgaven. Men kan du speile et egg, trekke wienerpølser og blande en smoothie, da ligger du mange hestehoder foran. Det er bare å ha boken og ingrediensene i nærheten og godt bakeutstyr og en stabil ovn m.m., så går det som regel lettere enn du tror.

En ting til: Gi ikke opp om du mislykkes ved første forsøk. Den samme regelen gjelder her som alle andre steder i livet: Øvelse gjør mester. Og husk: selv mesteren har en gang vært læregutt!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...