Sukker, sukker, sukker ....

16.01.2023
Sukker, sukker, sukker ....
Bente Josefsen
Sukker detox på 14 dager

Kan vi se på sukker som en forbannelse? Ja, for noen er det det, en sann forbannelse som ikke fører noe godt med seg og som kan skape de verste sykdommer og svært mye annet ubehag for den det gjelder. Mens for andre er sukker bare fryd og sann glede. Slik er vi mennesker ulike.

Bente Josefsen – som er utdannet innen avhengighetsmedisin med sukkeravhengighet som spesialområde – har nå skrevet en guide, en veiledning og en slags kokebok – om sukkeravhengighet. «Sukker detox på 14 dager» heter boken. Boken er en praktisk håndbok i hvordan man kan bli kvitt sukkertrangen og på den måten få et friskere og sunnere liv.

Men er det mulig å bli så mye friskere hvis sukkeret så å si forsvinner? Ja! Bente Josefsen er et levende eksempel på det. I boken forteller hun selv sin historie og det er interessant å lese både hvordan hun gikk ned i vekt og fikk nytt mot på livet. Det går hvis du vil!

Og da er vi egentlig ved kjernen i det hele. Å bli kvitt sukkertrangen og sukkerinntaket er et spørsmål om vilje og motivasjon. Det ene henger sammen med det andre – motivasjonen er kanskje det viktigste, men den – som så mye annet – henger også sammen med kunnskapen. Kunnskapen kan man få i Josefsens bok; en delikat bok man kan lese og bla i igjen og igjen og finne inspirasjon til hvordan du kan gjøre tingene.

Den bakerste delen av boken er nemlig en kokebok hvor de herligste retter med minimalt av sukker inngår som en del av helheten. Det er bare å gå i gang!

Det er imidlertid en hake ved dette. Å lage mat til seg selv i så små porsjoner som kun ett menneske trenger, blir dyrt i lengden. Den ene retten etter den andre beskrives og presenteres og lekre bilder gjør at leseren blir sulten, men å lage alt dette til seg selv kan fort oppfattes som bortkastet og forgjeves. Mye mat blir ikke spist og mye må kanskje kastes.

Trikset ligger i å enten lage små porsjoner eller å få noen å spise sammen med. Det er lite som er så sosialt som å spise sammen med noen, så det er bare å fatte nytt mot og gå på. Er motivasjonen i orden er det ikke vanskelig å få det til. Bente Josefsen klarte det.

Å lage mat er ofte en kunst. Men følger du oppskriftene og tar en ingrediens av gangen, er ikke dette så vanskelig. Sunn mat i en sunn kropp hører sammen, og Bente Josefsen viser deg og meg hvordan vi kan gjøre det med minimalt med sukker.

Spørsmålet er om vi tar utfordringen. Om vi tør å ta den. Gå inn i det og leve med og i det. Det er din og min helse som står på spill, kanskje det mest verdifulle vi har – og da skulle det nesten bare mangle.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...