Ledelse i en moderne tid

22.10.2008
Ledelse i en moderne tid
Lederboka hodejegerens beste tips

ANMELDELSE: Det er min påstand at ledelse alltid vil være ledelse, og at ledelse handler om å være rettleder, veiviser, eksempel og å gjøre den annen god. Dette kan høres ut som klisjeer, men sannheten er at ingen har kunnet presentere noe annet til denne dag siden Kristi fødsel, og selv om mange har gjort ærlige forsøk, blir ledelse å se på som å være ”skipper på skuta”.


Så kan man diskutere formene. Og det gjør man. Ofte så busta fyker. Men man lander alltid ned på det samme – at ledelse er veien fram til målet. Man lager lederkurs, innsiktskurs, gestaltkurs og hva vet jeg for ledere på ulike plan og nivåer. Men kommer man noe lenger? Lærer man noe? Er det ikke slik at ledelse i noen grad er tillagt den enkelte, og at vi må erkjenne like godt først som sist at noen passer til å lede, mens andre ikke passer? Kan da de som kan og vil lede, lede – bruke makt og forstand på en naturlig måte som gjør at den som ledes drives fremover til å ta ut ennå mer i seg selv i arbeidet mot å nå de gode resultatene?

I den gamle Soldathåndboka var det en tegning jeg ofte tenker på. Et furet offisersansikt viser seg i all sin bredde med underteksten: ”Du står og faller med sjefen din.” Det var sant den gangen jeg bladde i Soldathåndboka, den gangen min far gjorde det – han var offiser og født i 1913 – og det er sant den dag i dag. Svikter sjefen, svikter det meste.

En av de beste bøker jeg har lest på lenge om ledelse foreligger nå. Det er Elin Ørjasæters bok ”Lederboka. Hodejegerens beste tips.” Her er det mye klokt å hente for den som er leder og som vil lære litt mer – helst sett fra den menneskelige og medmenneskelige synsvinkel. Men boka er også politisk korrekt og tar for seg lederprinsippene og tesene en for en og setter dem på plass i et meget vellykket forsøk på å løfte dem fram.

”Det finnes knapt noe sterkere virkemiddel i ledelse enn å gjøre det man sier man skal gjøre”, skriver Ørjaseter – og dette har hun selvfølgelig helt rett i. Eksemplets makt er stor, og svikter lederen i dette, kan man ikke forvente noe annet enn at også arbeidstakeren ”sluntrer unna”. Det er enkel psykologi.

”Lederboka” gir lederen innsikt i egen situasjon, og løfter blikket mot human og innsiktsfull ledelse. Men kan innsikt skapes? Jeg tror innsikt bare lages ved situasjoner hvor lederen får ”møte seg selv”. Det er det som skaper den ekte selvinnsikten. Den som likevel hevder seg å ha det og ikke makter å vise den eller å omsette den, har tapt før løpet har startet. Det er slik det er – verken mer eller mindre.
Boka handler om lederskap på norsk og inneholder mange spennende eksempler på ledelse. ”Lederboka” er forretningsmessig orientert, men kan med fordel leses av alle som leder, som vil lede eller som befinner seg i en lederposisjon.

FNs 2. generalsekretær Dag Hammarskjöld sier et sted i sin bok ”Veimerker” fra 1963: ”Din stilling gir deg aldri rett til å befale, men til å oppføre deg slik at enhver får respekt av det du sier.” Det er et meget godt lederprinsipp som er like gangbart i dag som i går – og som godt kan inkluderes i det vi kaller ”moderne ledelse”.

Elin Ørjasæter skal ha takk for en spennende og motiverende bok; avgjort en av de bedre på markedet.

BOKFAKTA:
Lederboka
hodejegerens beste tips
Forfattere: Elin Ørjasæter,
Bente Cecilie Bergan (illustratør)
ISBN: 9788202276423
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Format: Innbundet
Trykket: 2008
Utgitt: 2008
Sider: 286
Nivå: Voksen

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...