Hysteri i Norge

08.07.2009
Hysteri i Norge
Hysteri i Norge

ANMELDELSE: Er det nødvendig å skrive om noe så ubehagelig som hysteri i 2009? Ja, men kan så spørre… Men faktum er at den dag i dag preges svært mange av de psykosomatiske sykdommene vi mennesker har av hysteriske former, de har bare fått andre navn. Hysteri er kalt en ikke-dødelig sykdom.


Hysteri skriver sin historie tilbake til Jean Martin Charcot som drev interessante eksperimenter med hysteriske kvinner på Le Salpétièr-sykehuset i Paris på siste halvdel av 1800-tallet. Totalt hadde han ca 5 000 pasienter – de aller fleste kvinner – i behandling.
Charcot laboratorium var ofte preget av en intens spenning, og i benkeradene fant man den senere kjente psykiateren, nevrologen Sigmund Freud som skulle komme til å skape psykoanalysen hvor det bærende behandlingsprinsippet er fri assosiasjon; at pasienten ligger på en benk på analytikerens kontor og forteller om sine tanker usensurert og ufiltrert. Det høres langt lettere ut enn det i virkeligheten er. I laboratoriet satt også professor Gilles de la Tourette som senere skulle komme til å beskrive sykdommen tourettes-syndrom for vitenskapen. Dr. Charcot var for øvrig den første som beskrev sykdommen multippel sklerose.

At dette er i dag medisinsk historie, men ikke desto mindre viktig fordi den var med på å vise vei. Slik er all vitenskap og medisin blitt til: at utviklingen har skjedd i takt med funnene. Det er det som på mange måter gjør medisinsk historie spennende.
Idéhistoriker og førsteamanuensis ved Senter fot tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo utga tidligere i år sin doktorgrad mellom to permer. Den heter kort og godt Hysteri i Norge. Et sykdomsportrett. – og analyserer det som kalles hysteriets gullalder i Norge, perioden fra 1875 til 1915. Hun har hentet sitt spennende materiale fra Gaustad sykehus journaler. Men hun går også et skritt lenger og trekker inn Bjørnstjerne Bjørnsons, Henrik Ibsens, Amalie Skram og Knut Hamsuns verker og setter dette inn i den aktuelle kontekst. Dette gjør boken til spennende lesestoff for den som interesserer seg for hysteri og litterære og sykdoms analyser.

Det interesante spørsmål er selvfølgelig om dette har noen relevans i dag, og selfølgelig har det det. Hilde Bondevik peker på en masse spennende forhold som gjør det mulig å forstå dagen sykdomsbilde ut fra en dypere – og videre – kontakt fordi vi sitter på mer kunnskap i dag enn vi gjorde den gangen Charcot og Freud hadde sin glansdager.
Man kan si at de to herrer var med på å vise vei, Bondevik redegjør for dette og mye mer – og hun peker i noen grad på veien videre.

Boken anbefales å lese av alle dem som vil vite mer om hysteries spenn og spenninger – og som dypest sett også vil vite mer om seg selv.

BOKFAKTA:
Hysteri i Norge
et sykdomsportrett
Forfatter: Hilde Bondevik
ISBN: 9788274773295
Forlag: Unipub forl.
Språk: Bokmål
Format: Heftet
Trykket: 2009
Utgitt: 2009
Sider: 407
Nivå: Voksen

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Jørn-Kr. Jørgensen, Hysteri i Norge,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...