En lærebok om deg selv

19.07.2012
En lærebok om deg selv
SOSIAL ANGST OG SMERTE

ANMELDELSE: Lar det seg gjøre å skrive en lærebok som er så god og så innholdsrik at man etter å ha lest boken sitter igjen med lærdom både om seg selv og om andre? Ja, psykiater og psykoanalytiker Alv A. Dahl har gjort det i boken «Sosial angst og smerte». Aldri har jeg innenfor den psykiatriske og psykologiske litteraturen lest en bok som inneholder så mye brukbart stoff for «menigmann» som denne.

På bokens bakside fortelles det at denne boken handler om angst og smerte i sosiale forhold. Det er riktig, men den handler samtidig om så mye mer som lest på den riktige måten får leseren til å lære mer både om seg selv og andre.

La meg kort nevne at bokens 13 hovedkapitler er svært grovt inndelt og inneholder langt mer enn det som her nevnes. Kapittel 3 tar for seg angst og smerte ved intimitet, kapittel 4 tar for seg angst og smerte ved å bli latt alene, kapittel 5 behandler angst og smerte ved sosiale vurderinger, mens kapittel 6 tar for seg angst og smerte ved rødming, forlegenhet, prestasjoner og kroppslyter. Dette siste er noe det er vanskelig å finne tilgjengelig litteratur om, men her presenteres det enkelt og klart og i en svært lesevennlig form.

Det er svært mange forhold i livet man dessverre ikke snakker med andre om, men Alv A. Dahl åpner interessant nok opp for selv det vanskeligste og intime i oss. Vi skal ikke brutalt dele dette med andre, men ingen tar skade av å dele sin personlighet i betydelig grad med seg selv. Det gir selvrefleksjon, og det er denne refleksjonen vi mennesker kan benytte oss av i det mysteriet som kalles «oss selv». Mer enn noe annet forteller dette også – som Dag Hammarskjöld uttrykker det i sin bok «Veimerker»: «Den lengste reisen er reisen innad».

Kapittel 7 behandler angst og smerte ved å bli vraket, kapittel 8 forteller om angst og smerte ved personforfølgelse – det vi populært kaller stalking, kapittel 9 tar for seg angst og smerte ved de andre som fiender – altså paranoiditet, mens kapittel 10 dekker området stigmatisering og stigma, særlig i grupper.

Et særlig aktuelt kapittel er kapittel 11 om mobbing i arbeidslivet og sosial utstøtning – såkalt ostrakisme. For ledere på ulike plan bør dette kapitlet være et «must» å lese for å forstå hva som av og til skjer «på gølvet». Det samme gjelder kapittel 12 som snakker om sladder, rykter og mediekultur.

Kapittel 13 tar for seg – med en harelabb, dessverre – forandring og behandling. Dette kunne vært langt mer utfyllende, men da hadde det også blitt en helt annet bok.

BOKFAKTA:
Alv A. Dahl

SOSIAL ANGST OG SMERTE 
Fagbokforlaget 2012
ISBN 978-82-450-1075-6

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...