Historie på en ny måte

15.09.2012
Historie på en ny måte
DA OSLO HOLDT PUSTEN

ANMELDELSE: Noe av det sikreste i livet, er at verden går videre og at historien ikke står stille. Alt er i bevegelse og under forandring, og hver dag legges det nye blader til vår egen historie, Norgeshistorien og verdenshistorien. Det er bl.a. det som gjør historie så spennende; ikke minst for ettertiden.

Historie kan skrives på flere måter. Nå har forfatteren Nils Petter Thuesen gjort det på sin måte i boken «Da Oslo holdt pusten». På noen spennende manussider trekker han frem viktige begivenheter i hovedstaden og beskriver dem inngående på en levende og spennende måte som engasjerer leseren. Han har på en måte brukt journalistens blikk i historien, og formidler med reporterens øyne hva som skjedde – det til tross for at han selv ikke var tilstede. Som kilder har han brukt avisartikler, ukebladet, bøker og Internett. Det er blitt en spennende bok.

25 historiske begivenheter i tidsrommet fra 4. mai 1819 til 22. juli 2011 trekker Thuesen fram – og vi skal kikke på noen av dem av dem. Først 17. mai 1829. Denne dagen sendte kong Carl Johan ut klare advarsler om 17. mai-feiringen i det daværende Christiania (byen skiftet navn til Oslo først i 1925). Den mektige hjuldamperen «Constituionen» skulle legge til kai i hovedstaden. Store folkeskarer hadde samlet seg på vollene ved Bjørvika og politiet var i beredskap. Langt ute i Christiania-fjorden viste det seg en prikk, senere et skip. Den var «Constituionen». - «Leve Constituionen!», ble det ropt fra festningsvollen. Stemmen var ikke til å ta feil av – det var Henrik Wergeland, Norges store nasjonaldikter som ropte og flere falt inn i «koret». Etter hvert trakk folk til Stortorvet hvor det senere oppstod håndgemeng mellom politiet og folket som bare ville feire nasjonaldagen. Senere er dette blitt kalt «Torvslaget» og Thuesen levendegjør dette i sin bok.

Så til 25. november 1905; den dagen Kong Haakon VII kom til Norge for aller første gang. Det snødde denne dagen, men folket hadde møtt opp på kaia for å hilse den nye kongen velkommen, og plutselig gled båten «Heimdal» ut av sludd og snøfokk, og et jubelbrøl møtte den nye kongefamilien. Nils Petter Thuesen formidler disse viktige hendelsene i norsk historie meget levende.

Den 6. februar 1920 stod den store skøyteduellen mellom Oscar Mathisen og den store amerikanske skøyteløperen Bobby MacLean på Frogner Stadion. Gjennom svinger og rundetider tar Thuesen oss med på noen spennende løp som endte med tre seire til Mathisen og en til MacLean, men hvor begge ble premiert på samme måte – med 95.000 norske kroner - en uendelig stor sum penger den gangen. Skøytehistorie er alltid spennende!

Boken «Da Oslo holdt pusten» byr på noe for enhver smak, men først og fremst på spennende historiefortelling som gjør at leseren får lyst til å sette seg inn i flere sider ved hvordan «Norge ble vårt land» og hvordan saker og ting har vokst fram til det Norge vi kjenner. I denne forbindelse er det umulig å ikke skrive om krigen og hva den gjorde med landet vårt.

Begivenheter rundt 9. april 1940 er inngående behandlet. Det samme er eksplosjonen på Filipstad 10. desember 1943 og også 31. desember 1944 da britiske fly bombet byen og bommet på Gestapohovedkvarteret i Victoria Terrasse. 108 mennesker ble drept.

Drapet på den nazistiske «politigeneral» Karl A. Martinsen 8. februar 1945 i Blindernveien er inngående behandlet; et drap som var godkjent av Regjeringen i London for å forhindre mulig bråk i forbindelse med krigens sluttfase – og endelig er 7. juni 1945 da kong Haakon kom tilbake fra England etter fem års fravær (1940-1945) omskrevet - «Gledesrus og jubel da freden kom etter fem tunge år».

Den 25, februar 1982 skjedde verdens mest dramatiske skistavbrekk i Holmenkollen da Oddvar Brå brakk skistaven i sluttspurten på den uhyre spennende 4x10 kilometer stafett under Verdensmesterskapet, og Thuesen skildrer denne dramatikken i norsk skihistorie på en betagende måte. «Hvor var du da Brå brakk staven», er blitt omkvedet etter denne hendelsen.

Til slutt er begivenhetene som første fram til den dramatiske terrorhendelsen 22. juli 2011 beskrevet – da Anders B. Breivik drepte 77 personer ved hhv. Regjeringskvartalet ved å sprenge en bil og på Utøya hvor ungdommer fra AUF var på sommerleir, ved å skyte med et kraftig tohåndsvåpen. Breiviks mål var å ramme mennesker som støtter et multikulturelt Norge. Landets tidligere statsminister, Gro Harlem Brundtland, hadde vært på Utøya bare et par timer før Breivik entret sommerleiren og foretok et massedrap som aldri tidligere har vært utført i norsk historie. Når dette skrives står Anders B. Breivik for retten i Oslo, og hvilken straff han får er usikkert, men han vil aldri slippe ut igjen i det pulserende norske samfunnet. Nils Petter Thuesen behandler også disse hendelsene på en levende måte som inngir sterk sympati med de 77 drepte.

I sum er «Da Oslo holdt pusten» et spennende historisk referanseverk som all vil ha glede av å lese fordi det forteller om viktige begivenheter i norsk historie på en instruktiv måte, og hvor den som leser får et enda bedre innblikk i begivenhetene enn man kanskje hadde. For utflyttede nordmenn og deres etterkommere er «Da Oslo holdt pusten» et funn for å forstå Norge og nordmenn.

Det handler i sannhet om «begivenheter som skapte» et folk.

BOKFAKTA:
Nils Petter Thuesen
DA OSLO HOLDT PUSTEN
Historie og Kultur 2012
ISBN 978-82-92870-65-5

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...