Mer enn sild og poteter

01.06.2014
Mer enn sild og poteter
Slik lager du min aller beste mat

Den svenske mesterkokken Tina Nordströms siste bok på norsk, er et meget godt stykke arbeid. Her er det oppskrifter og matlagingstips så det så å si koker over, og alt er instruktivt og godt forklart – og fremstilt i en god grafisk form med tegninger og matbilder så man nesten blir mett.

Poenget med gode kokebøker må være at den som lager mat skal lage enda bedre mat, og at den som ikke har så godt taket på dette, skal få mot til å gå løs på både grilling og sauser og det som bedre er.

Det synes å være en underlig oppfatning at det bare er noen få som kan lage god mat. Denne boken gjør det til skamme og utfordrer alle som vil gi seg kokkekunsten i vold til å lage god mat. Trikset er å holde seg til oppskriftene og ikke ta sjanser før man er temmelig sikker på at det man gjør er riktig. Det kan være fort gjort å ha i for mye eller for lite, koke for kort eller for lenge, er rett og slett å ødelegge ellers god mat fordi man ikke vet hvordan man skal gjøre. Tinas nye kokebok ”Slik lager du min aller beste mat” hjelper til slik at maten blir best mulig.

Å referere de ulike oppskriftene har lite for seg. Den kan leseren prøve ut på egenhånd. Det er noe av hemmeligheten med en kokebok. La meg isteden fortelle at Tinas foreldre i sin tid tok over Ramlösa Wärdshus og at hun på den måten mer eller mindre fikk matinteressen i vuggeave. Og det er godt, for god mat kan Tina lage; det har vi sett både på TV og i tidligere bøker at hun behersker kunsten så godt som fullt ut.

”Jeg vil gjerne at denne boken skal være ditt beste redskap på kjøkkenet”, skriver Tina i forordet. På den måten gis hun leseren en ekstra grunn til å lese og bruke boken. ”Om denne boken blir liggende ren og pen på stuebordet har jeg mislyktes”, skriver hun – og dermed er oppfordringen klar: Lag mat og bruk tinas bok!

”Slik lager du min aller beste mat” er en vakker nesten A4-formats bok. Den er god og tung, grom å holde i og veldig lett å bli glad i. Som bruksbok er den svært anvendbar – så får vi heller tilgi at mye av maten har sine røtter i Syd-Sverige, i Skåne, hvor de skarrer skikkelig på r-en, men hvor Tina henter sin inspirasjon fra. Den er like god som noen annen.

Velkommen til bords !

Tina Nordström
Slik lager du mine aller beste mat
Gyldendal Norsk Forlag - 384 sider
ISBN 978-820-545-816

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...