Mesterdetektiven vender tilbake

18.09.2013
Mesterdetektiven vender tilbake
Ondřej Müller

I de gode tiders barneverden eksisterer ikke den perfekte forbrytelse. Den observante etterforsker vil bestandig avsløre en feil som skurken har begått. I retrotegneserien ”Detektiv Dranges mysterier” møter vi en tsjekkisk variant av Walt Disney’s ”Mikke Mus Detektiv.” Det er første gang at serien foreligger på norsk.

En forbrytergåte presenteres. Leseren klør seg i hodet for finne ut av floken. Dersom tålmodigheten tar slutt, er det i vår utgave bare å snu på bladet, finne løsningen og slå fast at like glupe som Detektiv Drange, blir vi neppe. Her kommer et eksempel:

Drange er på sporet etter matbutikkraneren Gerhard Grum og oppsøker hans kone Gunda som forsøker å gi ektemannen et alibi. Da også Gerhard dukker opp i leiligheten, later hun som om hun ikke har sett ham på lang tid.
- Tilmed Trofast har vært trist. Vi har gledet oss sånn til du skulle komme, ikke sant Trofast, sier Gunda og henvender seg til både mann og hund.
Men Drange gjennomskuer dem. Hvordan? Enkelt. Trofast blinker med et øye og viser ingen ytre tegn til gjensynsglede.

De tsjekkiske leserne måtte vente til neste nummer for å få svar. Men da kunne det de første årene også vanke heder og premier til unge problemknusere som fikk navnene sine på trykk.

Basert på et etterord skrevet av forfatter Ondřej Müller, kan vi fortelle at i originalutgaven heter detektiv Drange detektiv Štika. Han ble introdusert i barnebladet Ohníček, (Den lille flammen) for første gang 1. september 1971. Tekstene til ”Detektiv Štikas mysterier” ble skrevet av Jiří Lapáček (1924-2000) som opprinnelig skapte detektivfiguren for egen underholdings skyld uten tanke på utgivelse. Jiří Kalousek (1925-1986) stod for tegningene. Ingen dem ante hvor populær den klossete detektiven i bowlerhatt skulle bli: Tegneserien ”Detektiv Štikas mysterier” ble nemlig en av de lengst utgitte tegneseriene i Tsjekkoslovakia noen gang: Stripene kom på trykk i 15 år helt fram til 1986, og det ble skrevet rundt 380 historier.

Selv detektiver har interesse av å stå på godfot med styresmaktene i det landet hvor de har sitt virke. Tsjekkoslovakia var en kommuniststat under hele epoken som tegneseriene kom ut. De første historiene ble laget i samarbeid med det tsjekkoslovakiske politiets hovedkvarter, som også donerte premier til ti flinke hobbydetektiver. Når sant skal sies, rådførte ingen av tegneserieskaperne seg med politiet i forbindelse med detektiv Štikas oppklarte saker.

I 1975/76-utgaven av Ohníček var ikke lenger detektiv Štika med. Samarbeidet med politiet var over. Men detektiven dukket likevel opp i sommernummeret. I de påfølgende årene var Štika på ny i aksjon, men premieringen var over, og løsningen var å finne i bladet akkurat som i den norske utgaven. Til gjengjeld ble serien laget i farger.

Detektiv Drange, alias Štika, har bare fått med seg en tredjedel av alle mysteriene å bryne seg på. I teksten er de tidsriktige elementene beholdt siden de kan være morsomme, og kanskje nostalgiske, minner fra den voksne leserens barndom.

Tenk om det var slik at enhver forbrytelse kunne bli oppklart? Det var litt av en bragd for detektiv Štika. Men noe systemskifte i Tsjekkoslovakia bidro han ikke med, selv om båndene til politiet ble brutt.

Christian W. Holst

Stikkord i denne artikkelen
Ondřej Müller,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...