For julenissens stall av reinsdyr skal det være like naturlig å fly fra fødselen av som å spise pepperkaker og drikke julebrus. Men for Reinar går det meste galt der han dulter borti andre reinsdyr i luften og nødlander i et eldre dyrs revir. Selvbildet er på et bunnivå før den årlige flyvekonkurransen. Men julenissen kommer ham til unnsetning. I den illustrerte boken ”Julenissen og reinsdyret som ikke kunne fly” bekrefter Mette Franck Johnsen (f. 1970) alle våre positive forestillinger om julenissens karaktertrekk.
- Jeg skriver om julenissen fordi jeg er så glad i julen. Etter min første julenissefortelling – ”Julenissen og ønskelistene som forsvant” – hadde jeg lyst til å skrive mer om julenissen og hva han gjør rundt juletider utenom det å reise jorden rundt med gaver. Idéen til boken kom da jeg var høyt oppe i luften på vei fra Norge til et annet land. Jeg satt i det store flyet og tenkte på hvor fantastisk det er å kunne reise på denne måten, og at det også er gjennom luften julenissen reiser på julaften, selv om han bruker reinsdyr og ikke en stor metallfugl. Jeg begynte å fundere på hvor mye julenissens reinsdyr må trene for å klare den strabasiøse og tunge reisen, og hva om ikke alle reinsdyrene er like flinke til å fly?
Bokens aldersgruppe er definert til 3-10 år, men barn i alle aldre kan synes det er en underholdende fortelling.
- Jeg tror barn i den definerte aldersgruppen spesielt vil kjenne på hvordan Reinar strever med å fly; hvordan han blir lei seg fordi han er annerledes; hvordan vennene hans en stund glemmer å verdsette ham for den han er; og endelig magien og lykken når han til slutt klarer å fly. Da jeg skrev fortellingen, hadde jeg i underbevisstheten et ønske om å gi en bekreftelse til barn på at det er OK å være annerledes og ikke være flink til alt, og at det som oftest er gode grunner til at man ikke får alt til med en gang, sier Franck Johnsen.
Det er viktig for henne å vise julenissen som en varm og omsorgsfull skikkelse. Hvorfor skulle han ellers ta på seg bryet å reise verden rundt og dele ut julegaver til barna? Julenissen er snill, gavmild og hjelpsom mot dem han møter uten å forvente noe tilbake, og han er ekstra oppmerksom på dem som strever litt mer enn andre, som for eksempel Reinar.
Begge julefortellingene handler om julenissens forberedelser til juletiden, men det er to forskjellige historier som kan leses uavhengige av hverandre. Ved å ha lest den første boken, vil det likevel være lettere å kjenne seg igjen i miljøbeskrivelsene i oppfølgeren. Illustratør Janne Magnussen har fanget opp karakterer og sinnsstemninger, og Franck Johnsen er meget godt fornøyd med samarbeidet dem i mellom.
Kimen til julenissehistoriene er å hente i forfatterens oppvekst:
- Jeg begynte å lese tidlig og var ofte på mitt lokale bibliotek for å låne bøker. Kombinert med en livlig fantasi og fortellerglede gjorde dette at jeg begynte å skrive små fortellinger som ganske ung. Jeg husker blant annet at jeg og en venninne på barneskolen ”forfattet” en bok, hvor vi skrev hvert annet kapittel til boken var ferdig, forklarer Franck Johnsen.
Hun trives godt med vekselvirkningen mellom arbeid og fortellinger for barn:
- Sammenlignet med fantasiverdenen jeg er i når jeg skriver, er det en fin kontrast å jobbe med reelle utfordringer og oppgaver som administrasjonssjef ved Institutt for Finans på Norges Handelshøyskole. Jeg henter inspirasjon fra arbeidet til skrivingen og fra skrivingen til arbeidet, sier hun.
I november har hun en avtale med sitt lokale bibliotek om høytlesing og dramatisering fra boken, og det gleder jeg hun seg stort til.
Mette Franck Johnsen ble født i Bergen. Hun tok siviløkonomutdanningen i Cardiff i Wales. Etter mange år borte fra hjemlige trakter returnerte hun med familien til Askøy.
Christian W. Holst