- Dypest sett betyr det ikke noen verdens ting hvor mange venner du har på Facebook, hvor mange tweets du har lagt ut på Twitter, eller hvor mange kontakter du har i iPhonen din. Påstanden framsettes av Jørn-Kr. Jørgensen (f. 1954) i hans foretrukne tekst ”Dypest sett” fra boken ”Yesterday - opplevelsesessay fra virkeligheten”. Der, som andre steder i boken, er det kjærligheten det handler om. Det som betyr noe er at vi elsker og blir elsket.
- Ideen til ”Yesterday” fikk jeg som et resultat av en rekke opplevelser jeg ønsker å formidle videre. Ikke noe av det jeg skriver om, er konstruert eller laget. Alt er levd liv eller beretninger om mennesker som har gjort inntrykk eller satt sitt preg på meg. Tittelen peker ganske riktig tilbake i tid til Liverpool og The Beatles. En gang traff jeg på en mann som kunne ha vært medlem i popgruppen, men deres veier skiltes. ”It all happened yesterday”, fortalte han meg. Fra da av visste jeg hva boken min skulle hete, konkluderer Jørgensen.
De to lengre essayene om FNs 2. generalsekretær Dag Hammarskjöld og psykiateren Viktor E. Frankl skiller seg ut fra de andre.
- Ingen har som dem hatt samme betydning i mitt liv - Frankl med boken ”Vilje til mening” og Hammarskjöld med boken ”Veimerker”. De har begge så uendelig mye å tilføre det moderne mennesket. Deres bøker er juveler i litteraturen som fortjener å bli lest av nye generasjoner, fastslår Jørgensen.
Lesere på Jørgensens alder vil også glede seg over henvisningen til det svenske sviskepop- bandet Sven-Ingvars og deres slager ”Fröken Fräken” fra 1960-tallet.
- Alt handler om ulike møter med livet og kjærligheten. Sven-Ingvars var dyktige til å formidle de nære følelser, men på en annen måte enn mye av det andre jeg skriver om. Som alvorlig syk møtte jeg kjærligheten hos leger og mine engler i hvitt, sykepleierne. Vi finner og ser alt dette bare vi evner å lytte med hjertet, sier Jørgensen og siterer ett av sine to idoler, Dag Hammarskjöld (fra ”Veimerker”):
Jeg nærer det urimelige ønske
At livet skal ha en mening
Jeg kjemper for det umulige
At mitt liv skal få mening
Jeg våger ikke, vet ikke
Hvordan jeg skal kunne tro
At jeg ikke er ensom?
Essayene gir klare signaler om at Jørn-Kr. Jørgensen har funnet sitt kristne ståsted, men han nærer også toleranse for andre religioner og respekt for det fargerike fellesskapet. 2. juledag 2004 delte Jørgensen skjebne med alle dem som brått og intetanende ble rammet av tsunamien i Sri Lanka som tok 35 000 liv bare der. Jørgensen stod midt oppe i det med begge beina og var vitne til død og ødeleggelser.
- Jeg sier som en amerikansk journalistkollega av meg at jeg ikke hadde ikke tid til å dø. Livet var så spennende at jeg måtte være med i fortsettelsen eller ”in the next chapter”, som en annen kollega uttrykte det. Av og til har livet vært et nummer for stort for meg. Da har jeg satt meg ned og funnet ro i selvrefleksjonen, avslutter Jørgensen.
Om ikke så brått venter pensjonisttilværelsen. Da vil Jørgensen, om helsen holder, trekke seg tilbake til sitt gamle hus i Värmland og nyte sitt otium med kone og to katter, barn, barnebarn og bonusbarn.
Christian W. Holst