Når det unormale blir normalt i en ustyrlig verden

19.11.2013
Når det unormale blir normalt i en ustyrlig verden
Merete Nagell

En far som selger ”Verdens beste Billyburgere”, en mor som er sufflør, den plagsomt blide nye lærerinnen, Pauline Dolores Dinkel, som kommer rett fra stillehavsøya Kokalonga, to mystiske tvillinger som ikke er brødre, og et kjempeeiketre som når helt opp til skyene. Dette er bare en del av elleve år gamle Filippas hverdag etter at hun sur og tverr har måttet flytte for ellevte gang grunnet farens jobb. I barne- og ungdomsromanen ”Rampejenta og det store klatretreet” slipper Merete Nagell (f. 1968) hemningene løs.

- Boken egner seg best for barn i alderen 8-13 år, men kan forhåpentligvis leses av et enda større publikum. Opprinnelig het den ”Filippa og treet”. Den nye tittelen er riktignok litt lang, men mer beskrivende. Kanskje er den også et uttrykk for at jeg gjerne skulle ha vært litt mer rampete selv i barndomsårene, vedgår Nagell.

Boken ble til mens hun skrev, og i likhet med andre historier hun har laget, dreier det seg om forandring og forbedring; det å bli et bedre menneske i kraft av egen person, og at det nytter å anstrenge seg.

- Karakterene lever sitt eget liv. For meg er den morsomste delen av skrivingen når jeg kan boltre meg i eiendommelige karikaturer. Noen ganger føler jeg meg litt som en observatør og lurer på hva de kan finne på. Hovedpersonen Filippa er ikke like karikert, men hun forandrer seg underveis i handlingen. Den vonde klumpen i magen blir borte, bitterhet viker for glede, og hun blir den hun innerst inne ønsker å være. Dersom hun hadde sluppet å flytte så mye, ville hun kanskje også vært en sorgløs jente som alle andre, men slik ble det ikke. Noen kommer til mål via omveier, forklarer Nagell.

Hun skulle gjerne selv hatt en lærer som frøken Dinkel:
- Om hun er så pedagogisk korrekt vet jeg ikke, men hun har et stort hjerte. Jeg har nok hatt lærere som har gitt masse av seg selv og vært oppriktig glad i elevene sine, men dessverre har ingen av dem vært en like stor fargeklatt som henne. Frøken Dinkel gjør det unormale normalt, og hun bidrar til å gi dem som våger å være annerledes en oppreisning. Det gjelder for øvrig nesten hele persongalleriet, sier Nagell.

Ikke helt overraskende er hun inspirert av Astrid Lindgren, Roald Dahl og Ole Lund Kirkegaard. Hadde hun vært litt yngre ville hun ha føyd til J.K. Rowling på listetoppen. Hun har stor sans for grenseløse universer, det absurde, bisarre og originale.

- Jeg er en periodeforfatter; jeg skriver når inspirasjonen tar meg, og når jeg kan sette av tid til det. Da går jeg inn i boblen min og blir borte natt og dag. Er det det som kalles flyt, tro? Jeg antar at alle mennesker har dette i seg, og de som ikke har det, bør absolutt sjekke ut hva som er deres flytsone. Det er uslåelig, forsikrer Nagell.

Hennes ordinære tilværelse består i å være bibliotek- og samlingsforvalter av økonomisk litteratur. Hun er trebarnsmor og hundeturgåer, aller helst uten bånd i skogen, pilatestrimmer og kulturinteressert med en hang til kortspill.

Hun har også arbeidet med filmmanus og bidratt med monologen ”Blåfugl” i antologien ”Sa hun” som ble utgitt på Transit Forlag i 2012. Også den handler om forandring og det å bli sett.
- Jeg har en del ferdige kortfilmmanus og et spillefilmmanus som jeg mer enn gjerne vil se ferdig på lerret. Det meste av dette er ment for et voksent publikum, men jeg liker nok aller best å skrive for barn og har ytterligere to barnebøker liggende klare. ”Rampejenta og det store klatretreet” er variert i form og innhold, nesten som en serie kortfilmer; noen sekvenser er morsomme, andre spennende, og atter andre litt snodige. Kanskje dette også kan bli en barnefilm en gang? spør hun seg.

Hun håper boken kan treffe de mest ihuga bokmotstanderne og gi dem en god leseropplevelse. For lesere som tiltrekkes av en freidig og frodig fantasi og som gjerne skulle ha sett at Astrid Lindgren hadde skrevet enda flere bøker, er det bare å sløyfe alle omveier og gå rett på sak.

Christian W. Holst

Stikkord i denne artikkelen
Merete Nagell,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...