Hva skjer i hodet på en Heavy Metal-fiksert trettenåring som kjenner en dragning etter å ta eller miste møydommen. Uten det minste kjennskap til reglene deltar han i konkurransen om ungjentenes gunst. Med ungdomsromanen ”Jernjomfruen” av Torben Svendsen (f. 1975) dras vi med på hovedpersonen Kevins debut på ferden mot manndomskraften.
- I tenårene hadde jeg verdens største problemer, trodde jeg. Alt var nytt; verden kjentes plutselig så brutal. Der og da var det slik det var. Hele tiden ville jeg at alt skulle gå hurtig: Jeg måtte skynde meg å bli femten slik at jeg kunne konfirmeres. Deretter seksten slik at jeg kunne kjøre moped. Endelig atten og jeg kunne kjøpe øl og gjøre som jeg ville. Jeg tok meg aldri tid til å nyte denne epoken som kanskje er den beste vi har. Dersom jeg en gang skulle skrive en bok, måtte det bli å reise tilbake til denne fasen av tilværelsen, sier Svendsen.
Foruten å være maskiningeniør med erfaring både fra F16 fly og oljeplattformer, har Svendsen i de siste tjue år vært en etablert musiker. Denne interessen har han i rikelig monn delt med Kevin; derav bokens tittel ”Jernjomfruen”, som er utledet av navnet på det britiske Heavy Metal-bandet Iron Maiden.
- Jeg var lett påvirkelig i disse årene og ekstremt mottakelig for nye og spennende inntrykk. Av topp-ti-listen min over de beste albumene jeg noensinne har hørt, er minst fem av dem fra denne tiden. Det er så mye som skjer for første gang når vi er tretten-fjorten år. Verken den første pilsen eller røyken er særlig langt unna for mange av oss, fortsetter Svendsen.
For gutter i første trinn på ungdomsskolen i skoleåret 1988-89 stod også Samantha Fox høyt i kurs – ikke minst for hennes ytre attributter. Vil boken først og fremst passe for Heavy Metal og Iron Maiden fans, eller kan det smyge med en Britney Spears-tilhenger som en slags nåtidserstatning for det atskillig eldre sexsymbolet?
- Nei, det blir for snevert. Jeg har ingen klart definert målgruppe, men jeg tror de som er, eller en gang har vært tretten år, vil kjenne seg igjen i mye av dette. De litt eldre vil ha glede av en mimreretur til denne spesielle, rare og fantastiske tiden. Du trenger verken like Iron Maiden eller Star Wars for å kose deg med denne boka. For egen del tror jeg ikke at Britney Spears er i nærheten av gjøre hva Samantha Fox gjorde for meg, men kanskje en ferskere tenåring kan ha et annet syn på saken? spør Svendsen.
Han legger ikke skjul på at mye av bokens innhold enten har skjedd med ham eller noen i hans nærhet. Men det er også innspill av fri fantasi. Eller som han skriver som en introduksjon før fortellingen begynner: basert på en sann historie, for hvem faen husker hva som egentlig skjedde?
Han har tro på at ”Jernjomfruen” kan skille seg positivt ut i et vanskelig bokmarked. – Mine testlesere mener den er ærlig, direkte og usminket. På godt og vondt får vi et dypdykk i livet og tankene til en trettenåring. Vi tar del i enkelte scener som der og da var veldig flaue og som kanskje fortsatt er det, men som er med på å gi et muntert og autentisk innblikk i puberteten, forklarer Svendsen.
I sum synes han arbeidet med å ferdigstille romanen har vært gøy. Han håper selvsagt at mange vil kjøpe og lese den med stort utbytte. En mulig salgssuksess vil bli å betrakte som bonus, hevder han. Som de fleste andre debuterende forfattere er trønderen, med oppvekst i Fredrikstad akkurat som Kevin, kledelig beskjeden. Det er det ingen grunn til.
Christian W. Holst