Klanen - hvem er egentlig svartalvene?

03.07.2015
Klanen - hvem er egentlig svartalvene?
Merethe Vaage

Merethe Vaage er ute med fantasy-boka Klanen, en historie sett fra svartalvenes side. De blir vel gjerne sett på som onde, med mørk magi. Men stemmer det?

Hvordan fikk du ideen til boka?

– Ideen om svartalvene kom til meg mens jeg skrev på en annen fortelling i det samme universet. Svartalvene ble så vidt nevnt i den, men hadde ingen viktig rolle. Dette gjorde meg nysgjerrig, og jeg hadde lyst å finne ut mer om denne mystiske rasen. Før jeg visste ordet av det hadde jeg tatt notater, skisset opp raske tegninger og ideen var født. Svartalvene skulle få sin egen fortelling.

– Drivkraften var vel den store forskjellen mellom svartalvene de prektige høyalvene, som jeg skapte først. Tanken på at de tilsynelatende onde svartalvene skulle få vise sin side av saken var noe jeg hadde lyst å se nærmere på. Er de virkelig så onde som alle skal ha det til, eller er de bare misforstått?

Noe budskap har jeg ikke med boka, fortsetter Vaage. – Ikke som jeg vet om. Jeg håper at boka kan være til glede og underholdning for leseren. Det er helst ungdom og voksne med interesse for fantasy jeg ser for meg det er.

Boka har fått tittelen Klanen – hvorfor har du valgt den tittelen?

– En stor del av fortellingen har sin handling i svartalvenes leirer – Klaner. Det er her svartalvene hører til. Det er der de blir født, og dør. Svartalvene er et sammensveiset folkeslag og vil aldri forlate sin klan, sier Vaage. – Hovedpersonen, Kaethyl må flykte fra den lille klanen sin til en mye større en. Her mistrives han sterkt og klarer ikke leve opp etter denne klanens normale standard.

– Klanen er en fortelling om paranoide svartalver, mørk, blodig magi, kjærlighet og forlokkende demoner. Vi følger en ung svartalv ved navnet Kaethyl som brutalt får livet snudd på hodet når en forferdelig tragedie rammer klanen hans. Skyldfølelsen leder ham på hevntokt, men han klarer det ikke alene. Hvis ikke klanen kan hjelpe ham, så må han gå til de upålitelige demonene og trygle etter deres hjelp. 

Vaage forteller videre: «Et brutalt bakholdsangrep sender den unge Kaethyl og søsteren, Luniê på flukt fra den hjemme­kjære og trygge klanen, Konthalien. Hilathyien blir deres nye hjem, men Kaethyl klarer ikke å slå seg til rette. 

På toppen av at han bærer skyldfølelse over Konthaliens skjebne, så føler han seg utstøtt, oversett og hatet i den nye leiren. Reglene og hverdagsrutinene er strenge og han sliter med å holde dem.
Da søsteren gifter seg med klanlederen blir livet hans snudd på hodet. Klanlederen syntes ikke noe om den unge og tverre Kaethyl, og gjør livet vanskelig for ham.
Kaethyl lever et ensomt liv i den nye klanen. Han finner trøst i kvinner, men er ulykkelig.
Alene med sin sorg og sitt hat er han fast bestemt for at gamleklanen skal få sin hevn, om han så må krype til demonene etter hjelp.»

Hva med selve skriveprosessen, hvordan var den?

– Selve skriveprosessen med førsteutkastet tok seks måneder. Men totalt sett, inkludert hjelp fra testlesere og rettskriving, tror jeg det gikk et år fra første ord var skrevet til den var ferdig. Jeg skriver i gjennomsnitt 2-3 timer hver dag, men har ikke noe fast mål for dagene. Jeg skriver det jeg klarer, og vil ikke forhaste noe. Jeg vil si prosessen har gått ganske bra, ikke smertefritt, men bedre enn forventet, sier Vaage.

– Arbeidet med Klanen har vært veldig lærerik for meg. Det å kunne skape et eget univers ut i fra en ide, var utrolig givende og morsomt. Jeg vil fortsette med det i fremtidige prosjekter.

Hvilke forventninger har du til bokutgivelsen?

– Egentlig ingen. Det er fortsatt litt uvirkelig, alt sammen. Jeg har aldri sett på meg selv som en som plutselig skulle sette seg ned og skrive bøker. Det kom overraskende på de fleste i familien. Men det er utrolig gøy, det må jeg si.

– Jeg håper at folk liker boken og vil anbefale den videre til sine venner og kjente. Det er det beste som kan skje, tenker jeg.

Hva er den viktigste grunnen til at leserne skal plukke opp akkurat din bok fra butikkhyllen?

 – Coveret, kommer det raskt, men med like rask oppfølging: – Neida. Selv om den er kjempestilig å se på. Jeg  syns det er for lite norsk fantasy på markedet og i butikkene. Fantasy er en av de største sjangerne på verdensbasis, men bitteliten i Norge. Så det i seg selv er en god grunn for å plukke denne boken ned av hyllen. Fantasy er en morsom og eventyrlig verden en kan leve seg inn i. Det er noe annet enn det vanlige, og ting som er anderledes er ikke alltid en dårlig ting.

– Har du sans for en mørkere fantasyfortelling, som involverer blodig magi og kynsiske demoner så er kanskje Klanen en bok for deg, avslutter Vaage.

Svein Kåre Gunnarson

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...