Nordlendingen Gøril Evans holder for tiden til i Oslo, hvor hun har plass på Litteraturhusets skriveloft. Her får hun inspirasjon til egen skriving fra kjente forfattere fra hele verden, og er nå aktuell med boken «Det kommer en dag», som tar for seg evig aktuelle tema: Mobbing, hevn, og hendelser under krigstid.
Hva kan hun fortelle om boka?
– Handlingen i boka starter sommeren 1945. Solfrid er åtte og broren, Helge, elleve. De bor på gården Bergheim, og faren seilte som offiser i utenriksfart under krigen og havnet i affærer med tyskerne. Det er det som slår tilbake når krigen er slutt og ting skal gjøres opp — det handler om konsekvensene dette får for familien.
– Temaet i boka er mobbing og hevn og hvordan hendelser i krigstid kan påvirke den menneskelige psyke. Målgruppa er barn mellom ni og tolv år.
Hvordan fikk hun den idéen?
– Idéen fikk jeg da jeg gikk på Fortelling- og Kommunikasjon ved Høyskolen i Vestfold. Jeg skulle skrive en avsluttende oppgave på 10 A4-sider. Jeg gikk og grunnet på hva i all verden jeg skulle skrive om. Så hadde det seg sånn at jeg var i Oslo på helgebesøk, og under en samtale med en bekjent, var det en setning som ble uttalte som ga med ideen.
– Sommeren 2014 nevnte jeg for mitt barnebarn, som snart blir ni og bor i Tromsø, at jeg hadde et manus liggende som kunne blitt en barnebok. Neste sommer da han besøkte meg, spurte han: «Du farmor, det manuset du snakka om i fjor, skal det ikkje bli bok av det snart?»
Det gjorde utslaget.
Relevant, viktig – og håpefullt
Budskapet i boka er at mobbing ikke er ok. Men også håp — hvordan en tilsynelatende tilfeldig hendelse kan gripe inn og forandre en fastlåst situasjon.
Jeg håper at boka skaper ettertanke hos både barn og voksne. Selv om handlingen er fra sytti år tilbake, har boka absolutt relevans i dagens samfunn.
Svein Kåre Gunnarson