Fra et fabelaktig liv

12.10.2020
Fra et fabelaktig liv
Publica
Kjersti Marken

Kjersti Marken har god erfaring med å formidle historie, og nå har hun samlet en rekke bibelhistorier i ny språkdrakt. Resultatet er «En fabelaktig andaktsbok», som kommer ut på Publica.

Misjonærbarn

Marken er oppvokst som misjonærbarn i Etiopia og Kenya. – Jeg kan kalle meg tverrkulturell, det er en stor rikdom! forteller forfatteren. – Samtidig hadde vi et sted å komme tilbake til på gården på Bjørkelangen i gamle Akershus, noe som ga meg røtter og et sted å høre til. Jeg har født tre barn og hatt fast bostedsadresse i fire land. Jeg vokste opp med en kristendomsform der Jesus var en venn og kompis som jeg fikk et enda mer personlig forhold til i ungdomstida. Etter å ha flyttet mye rundt omkring i verden og Norge, har jeg nå kjøpt meg et lite hus i Trøgstad, der jeg trives veldig godt sammen med katten Ezekiel.

Historien bak

– Jeg har også alltid vært fascinert av historie, og å «komme dit det skjedde», forteller Marken. – Som da mamma og pappa tok meg og brødrene mine med på tur til Akropolis i Aten og i åsene rundt byen der da jeg var 11 år. Vi så ned på veien til Korint, og pappa sa: - Kanskje Paulus gikk akkurat her? Siden har jeg fått gå pilegrimsvandringer til Santiago de Compostela, Trondenes kirke i Harstad, Nidarosdomen og mange andre steder. Jeg har også fått reise rundt i for eksempel Israel, Jordan, Etiopia, Egypt og Palestina, og samlet inntrykk.
Når jeg skal holde andakter, liker jeg å sette meg inn i saken og tenke bakenfor historien, og da er det veldig greit å ha vært på det aktuelle stedet. Selv om Jerusalem i 2020 er ganske annerledes enn Jerusalem i år 30, er det mye av stemningen som sitter igjen i steinene.

Musikk og bibel

Marken har hatt et mangesidig yrkesliv. – Jeg jobber i kirkene i Enebakk som menighetspedagog og menighetsmusiker, og musikken har alltid vært en del av livet mitt. Jeg spiller orgel og piano og har også vært borti blokkfløyte, fiolin og gitar. Jeg har vært musikkmisjonær i Ecuador, og jeg har vært organist som frivillig eller i jobb siden jeg var tolv år gammel. Etter nyttår begynner jeg forresten i ny jobb som prestevikar i Hattfjelldal. Jeg har også tidligere jobbet samme sted og gleder meg til å komme tilbake til Nordland og folket og tjenesten der.

Sære fritidsinteresser?

Marken er også engasjert i å formidle historien fra vikingtiden. – På fritiden skriver jeg for og redigerer magasinet Pilegrimen. Dessuten er jeg viking i Tønsberg, der man har bygget en arkeologisk replika av Osebergskipet, forteller hun. Jeg har vært fascinert av vikingene siden jeg var barn, og har vært viking siden min yngste datter dro meg med rundt på vikingmarked da hun var 6 år gammel. Nå er jeg med og ror og seiler Saga Oseberg, og jeg sitter i styret for kopien av Klåstadskipet, som har fått navnet Saga Farmann. Det er et fantastisk miljø rundt disse skipene i Tønsberg, og jeg trives godt som viking blant dem.

Ble forfatter

«En fabelaktig andaktsbok» er Markens andre utgivelse. – Jeg visste ikke at jeg var forfatter før jeg i 2019 gav ut en samling små historier, noveller, allegorier eller prosadikt, som heter «Alle skruer løs», forteller hun. – Dette er en bok om hvor forskjellige vi er, hvordan vi ser forskjellig på livet, og hvordan vi noen ganger må streve litt for å komme ut av en lei situasjon. Livsvisdom, glede, sorg og oppmuntring i et nøtteskall. De kan leses som de er, for eksempel som eventyr for barn, eller som tankevekkere for voksne.

– I 2014 mistet jeg Sara, yngstejenta, i en ulykke. Dette utløste mye vondt og leit, og det har tatt tid og krefter og mange tårer å komme hit jeg er i dag. I denne sammenhengen har det vært godt å kunne sette ord på følelser, både direkte og via andres opplevelser, slik jeg har gjort det i den første boka. Siden ulykken fikk jeg mange meldinger om at folk ba for meg, og det har jeg kjent, det har båret meg gjennom de tøffeste dagene. 

Inspirasjon

– For fire år siden var jeg på pilegrimsvandring fra Nasaret til Betlehem, i fotsporene til Maria og Josef den første jula, forteller Marken. – Å komme til Nablus var en fantastisk opplevelse. Her er Sykars brønn, og det å vite at her, akkurat her, på meteren, hadde Jesus vært, det var spesielt. Det inspirerte meg til å skrive en historie for Pilegrimen, og er en av historiene som har kommet med i boka.

– Jeg har også blitt utfordret på å skrive noen fabler til hjemmesiden til Pilegrimsfellesskapet St. Jakob, og det var vel egentlig dette som var begynnelsen på andaktsboka. Etter at skrivebordsskuffen – eller harddisken – begynte å fylles opp av fabelhistorier med bibelsk bakgrunn, begynte jeg å leke med tanken om en andaktsbok. Men litt sånn mer fabel-aktig, da. Så dermed ble det en fabelaktig andaktsbok. 

– Jeg har hentet historiene fra Bibelen, noen ganger direkte, andre ganger indirekte. Jesus har lært oss å fortelle i lignelser, det liker jeg også å gjøre, uten sammenligning for øvrig. Jeg har brukt bibelhistorien som bakgrunn, men forsøkt å tenke meg til hvordan det var å være menneskene som opplevde dette. Selvfølgelig henter jeg også ting fra mitt eget liv, for eksempel i historien om Maria. Hun måtte også legge et barn i grava, det er noe av det verste man kan oppleve, og jeg snakker jo ut fra egen erfaring.  

Hvem er boka skrevet for?

– Jeg har vært assosiert medlem i kvinneforening i mange år, og som frivillig i forskjellige misjonssammenhenger vet jeg at det noen ganger kan være en utfordring å finne på «noe å si» til for eksempel åpning eller en kort andakt, eller at man bare skal «si noen ord». Det er her jeg tenker at boka kan komme til nytte. Noen av historiene passer for barn, noen for ungdom og noen for voksne, men jeg tenker at det går an å lese alle historiene for alle slags aldre.

– Min erfaring er at når jeg har andakt for barna, så kommer ofte voksne bort til meg etterpå og forteller at de har fått noe å tygge på. Så kanskje kan denne lille boka være en liten støtte for en menighetsrådsformann som har fått beskjed om å begynne møtet med en andakt, en som skal åpne et foreningsmøte, eller en som sitter alene en kveld og er litt usikker på hvor i Bibelen de skal begynne å lese. Håpet er at man kan få i tankene i sving, eller rett og slett oppleve at det er stas å lese bibelhistorier, og få mersmak til å nærme seg Den gode boken.

Ikke en vanlig andaktsbok

– Boka er annerledes enn andre andaktsbøker på den måten at en del av historiene har fabelform, noen av dem kanskje mer eller mindre uærbødige, med et lite smil i munnviken, forteller forfatteren. – Det betyr ikke at jeg tar lett på respekten for Gud.  Det er med stor ydmykhet jeg nærmer meg stoffet, for jeg har stor ærbødighet og ærefrykt for Skaperen som står utenfor tid og rom og faktisk på et tidspunkt valgte å tre inn i sitt eget skaperverk.

Marken har heller ingen planer om å legge fra seg pennen med det første. – Jeg får jo stadig nye ideer både til flere «skruer» og andakter, så du skal ikke se bort fra et det kommer flere bøker fra skrivebordsskuffen min.  

Audun Rømcke

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...