– Disse bøkene er lure.

30.09.2024
– Disse bøkene er lure.
Hilde Sunde
Hilde Sunde

Hilde Sunde tar små og store lesere med på spennende og morsomme reiser inn i saker vi omgir oss med uten helt å forstå oss på dem.

I oktober 2024 lanseres «Irene utforsker hjertet» på Publica forlag. Boken er den nyeste i en serie der Irene, en nysgjerrig jente med en magisk ønskestein, tar barna med på spennende reiser for å utforske vitenskapelige emner på en gøyal og forståelig måte.

Forfatter Hilde Sunde, som har brukt mesteparten av sitt voksne liv på å jobbe med barn og foreldre, underviser i dag voksne som jobber med barn, samtidig som hun skriver bøker og jobber med ungdom. Hennes interesse for læring og nysgjerrighet har alltid vært en sterk drivkraft, og det er noe hun også ønsker å videreføre til neste generasjon. Nå er det spesielt barnebarna hennes som inspirerer henne til å utforske enda mer, siden de deler hennes entusiasme for å finne ut av hvordan verden fungerer.

Inspirasjonen til Irene utforsker-serien krokom etter at Sunde hørte et radioprogram som omtalte en nedgang i unges interesse for realfag. Hun reflekterte over hvor viktig det er å tidlig vekke nysgjerrigheten hos barn, slik at de ser på realfag som spennende i stedet for vanskelig. Gjennom sin egen erfaring med barn har hun sett at de ofte stiller spørsmål om komplekse emner, som det ikke alltid er enkelt å svare på der og da. Dette inspirerte henne til å lage en bokserie som gjør det lettere for både barn og voksne å forstå og forklare ulike temaer.

«Irene utforsker hjertet» tar for seg kroppens fysiologi på en leken og lærerik måte. Når Irene hører hjertet slå, blir hun nysgjerrig på hva som får hjertet til å banke og hvilken rolle blodet spiller i kroppen vår. Med hjelp fra sin magiske ønskestein krymper Irene og blir med blodet på en reise gjennom både det store og det lille kretsløpet i kroppen. På en spennende måte får barna lære om hvordan hjertet og blodet samarbeider for å holde kroppen i gang.

Boken er skrevet for barn, men egner seg også godt for voksne som ønsker å forklare komplekse emner for de minste. Sunde har lagt inn tips og forslag til utforskning på de siste sidene, slik at nysgjerrige barn og voksne kan fordype seg videre i temaene de har lest om.

Sunde har funnet en unik måte å formidle fakta til barn gjennom sine bøker. Ved å kombinere vitenskapslære med en spennende historie, klarer hun å nå ut til flere barn enn tradisjonelle faktabøker vanligvis gjør. Som Luca på seks år sa etter å ha prøvelest boka:

– Disse bøkene er lure. Du lærer mens du har det gøy.

Denne tilnærmingen gjør bøkene til en verdifull ressurs for både nysgjerrige barn og voksne som vil lære sammen med dem. Også andre lesere har latt seg begeistre:

– Denne boken gir et morsomt og lettfattelig inntrykk av hvordan hjertet og blodåre-kretsløpet fungerer. Å gi barn fakta-opplysninger på en eventyraktig måte er en glimrende måte å overbringe kunnskap og vekke interesse til mer fordypning. Boken ligger på venterommet mitt. (Erik, Fastlege)

– Skikkelig bra bok, ingenting kjedelig. (Nila, 6 år)

Forfatterens to første bøker i samme serie, «Irene utforsker mobiltelefonen» og «Irene utforsker elektrisk strøm», tar for seg henholdsvis teknologi og fysikk. Med «Irene utforsker hjertet» har hun lagt til et kapittel om kroppens fysiologi. Hun er allerede i gang med å skrive neste bok. Den kommende tittelen vil fokusere på fysikk og mekanikk.

Med sin kombinasjon av lærerike og engasjerende historier fortsetter Hilde Sunde å inspirere nysgjerrige barn til å utforske verden rundt seg. «Irene utforsker hjertet» lover å bli nok et verdifullt verktøy i denne innsatsen.

For mer informasjon om Irene utforsker-serien, se forlagets hjemmesider:

Redaktør -

Nyheter

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan Ingebrigtsen

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan I...

Per Jan Ingebrigtsen er ein mangfaldig kulturarbeidar ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...