Forlagshuset Publica
Else Skranefjell
I en alder der mange legger arbeidslivet bak seg, valgte Else Skranefjell å starte en ny karriere som forfatter. Med ti historiske romaner bak seg, reflekterer hun nå over en bemerkelsesverdig litterær reise som startet med en enkel beslutning på 50-årsdagen.
- Da jeg fylte 50 år, bestemte jeg meg for å skrive en bok når jeg en gang ble pensjonist, forteller Skranefjell. - Jeg hadde ingen anelse om hva jeg skulle skrive om, men beslutningen sto fast.
Det var først da hun begynte å grave i familiens gamle papirer at historiene begynte å ta form. En tilfeldig gjennomgang av slektsdokumenter avslørte fascinerende historier som hadde ligget gjemt i generasjoner: En morfar som forsvant i Sør-Afrika i 20 år, en forfader som levde på den dansk-norske slaveøya St. Croix, og en italiensk baron som måtte flykte etter en skjebnesvanger duell.
Disse funnene ble startskuddet for det som skulle bli en imponerende litterær produksjon. Skranefjells forfatterskap spenner over et bredt historisk lerret, fra 1500-tallets Italia til moderne tid. Hennes bøker kombinerer grundig historisk research med dramatiske familiefortellinger, og flere av verkene er basert på dokumenterte hendelser fra hennes egen slektshistorie.
Blant hennes mest betydningsfulle verk er trilogien «Når tausheten taler» (2016-2017), som utforsker en families hemmeligheter og det vanskelige livet i Stavanger under første verdenskrig. «Den lange reisen til St. Croix» (2018) gir et unikt innblikk i Danmark-Norges kolonitid, mens «Ingen vil ha oss» (2019-2020) trekker paralleller mellom jødiske flyktninger under andre verdenskrig og dagens flyktningsituasjon.
- Fellesnevneren for mine romaner er ønsket om å gripe fatt i en spinkel historie om et liv, for å forsøke å forstå og forklare hvordan det var og hvorfor det ble sånn, forklarer Skranefjell. Hun legger vekt på at bøkene hennes skal forankres solid i sin historiske kontekst, noe som krever omfattende research.
Hennes seneste utgivelse, «Martin og Astrid – en familiehistorie» (2024), følger et ungt par gjennom både første og andre verdenskrig, og gir et intimt portrett av familieliv i krisetider. Boken demonstrerer Skranefjells evne til å veve sammen personlige skjebner med større historiske begivenheter.
Kulturrådet har anerkjent kvaliteten i Skranefjells arbeid ved å kjøpe inn «Ingen vil ha oss» i 2020, en bekreftelse på hennes evne til å behandle komplekse historiske temaer med både innsikt og sensitivitet.
Nå, med 80-årsdagen i sikte i 2025, viser forfatteren ingen tegn til å bremse ned.
- Jeg er i full gang med den ellevte boken, avslører hun. – Den bygger på en slektsoversikt ferdig utarbeidet i 1990 av min nå avdøde far. Handlingen tar utgangspunkt i svartedauden og fokuserer på spesielle utvalgte hendelser i min fars slektshistorie. Eksempler her er blant annet vår forfader og hans sønn, som begge var lagrettemenn og derfor til stede ved hyldingsmøtet i Christiania for den nye kongen, Christian IV, i 1591, eller den russiske krigsfangen som rømte fra fangeleiren på Lista i 1942 og gjemte seg i skogen på vår slektsgård i over to år. Begge hendelsene er godt dokumentert i eldre bøker.
Skranefjells litterære reise illustrerer at det aldri er for sent å følge kreative ambisjoner. Fra en vag idé om å skrive «en bok» som pensjonist, har hun skapt et omfattende forfatterskap som kaster nytt lys over både familiehistorie og større historiske begivenheter.
Redaktør -