Karen Chika Gjølmesli (f. 1985) er ute med boken ”Å takle OCD”, som er en guide til forståelse og mestring av tvangstanker. Hun er utdannet psykolog, og har jobbet mye med kognitiv psykologi. Oppvokst på Grünerløkka i Oslo, hvor hun nettopp har flyttet tilbake til fra København, etter 7 år med studier og jobb.
- Jeg fikk ideen til boken da jeg var i gang med å skrive hovedoppgaven min. Jeg lærte utrolig mye om OCD da jeg fordypet meg i den, men alt var på et akademisk nivå, og jeg tenkte at mye av dette hadde vært nyttig å forstå for de som har lidelsen. Da jeg jobbet på Modum Bad, var det også mange pasienter som etterspurte litteratur de kunne forstå og forholde seg til. Da jobbet jeg med spiseforstyrrelser, og denne etterspørselen fikk meg til å se behovet for litteratur som retter seg mer spesifikt mot rammede og pårørende, sier Gjølmesli.
Målet hennes med å skrive boken har blant annet vært å sette fokus på at OCD er en lidelse som faktisk rammer mange mennesker, slik at de det gjelder blir klar over at de ikke er alene om det.
- Når man har OCD kan det være vanskelig å forestille seg at andre kan slite med det samme, fordi det ikke er noe man nødvendigvis snakker høyt om. Hvis man derimot vet at lidelsen er relativt utbredt, og at mange andre sliter med de samme symptomene, kan det være mindre angstfremkallende å søke nødvendig hjelp, fortsetter hun.
Hun har ønsket å forklare mekanismene som enten forsterker eller opprettholder lidelsen i boken.
- Mange forsøker å handskes med lidelsen selv, men med strategier som faktisk virker mot sin hensikt. Da er det viktig å få vite hvordan dette er opprettholdende og samtidig lære seg andre strategier som er mer hensiktsmessige for en. Det er dette budskapet jeg ønsker å formidle, sier hun.
Målgruppen for boken er mennesker som har OCD og deres pårørende. I hennes eget arbeid har hun sett flere eksempler på at mange plages med tvangstanker eller tvangshandlinger, uten at de nødvendigvis imøtekommer alle diagnostiske kriterier for OCD. Da kan man også ha utbytte av å lese boken. Hun sier i boken at nesten 80 % av alle mennesker kan oppleve å ha det samme ubehagelige tankeinnholdet som en person med OCD. Mange opplever også å ha tvangshandlinger, men det er altså ikke nødvendigvis et problem i dette. Først når man vurderer tankeinnholdet på bestemte måter kan det bli problematisk.
- Jeg håper boken kan gi innsikt i, og mot til, å takle lidelsen på best mulig måte. Det innebærer ofte å søke profesjonell hjelp. Men kanskje kan det bli lettere om man har lest denne boken? Pårørende kan ved kunnskap og forståelse av lidelsen bli mye bedre støttespillere.
- Når lidelsen omtales som kronisk er det fordi studier har vist at OCD symptomer kan ha tendens til å dukke opp igjen senere, hvis man har hatt OCD symptomer tidligere. Dette også selv om man har hatt perioder uten symptomer. Selv om OCD kan behandles og man kan lære teknikker for å mestre sin OCD, kan tankeinnholdet hos en som har hatt OCD tidligere, fortsatt være noe preget av de vurderingene som er typiske for lidelsen. Men hvis man har fått hjelp til å motstå tvangen og klarer å forholde seg til at tanker bare er tanker, og ikke farlige, behøver ikke uttrykket lengre oppleves som like plagsomt. Når symptomer blusser opp igjen har det vist seg at dette ofte skjer i forbindelse med en belastende livssituasjon, avslutter hun.
Av Carsten Flo
Redaktør -