Svend Brinkmann
Det diagnostiserte livet
Svend Brinkmanns bok er nå på norsk
Er vi i ferd med å sette en diagnose på alt?
Aldri før har så mange mennesker fått diagnoser knyttet til stress, depresjon, angst, ADHD osv. De siste 50 årene er antallet sykdommer i det psykiatriske diagnosesystemet tredoblet. Har vi fått en for snever normalitetsforståelse?
I denne boken drøfter psykologer, filosofer, sosiologer og andre forskere om vi er i ferd med å overdiagnostisere og i økende grad sykeliggjøre sider ved menneskelivet. Spørsmålet er om utviklingen hjelper oss eller om den snarere gjør oss mer sårbare og dårligere rustet til å mestre utfordringer i arbeidslivet og familien. Det er sjelden man leser bøker som problematiserer grensene for normalitet, sykdom og patologi, og foretar betraktninger rundt diagnostikk og kvalifikasjonssystemer. Det gjør denne boken, og den er viktig for alle som er interesserte i sykdom og helse. Den henvender seg til studenter og fagpersoner innenfor helse, medisin, psykologi, pedagogikk og til den interesserte leser.
Svend Brinkmann er professor i allmenn-psykologi og kvalitative metoder ved Aalborg universitet. Han leder Center for kvalitative studier i samarbeid med Lene Tanggard, og han er ansatt som professor II ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Bergen
Harald Anvik