Om penger, makt og propaganda i de norske velferdstjenestene. Kommersielle selskaper får en stadig større plass i hjertet av den norske velferdsstaten.
Med argumenter om å «slippe alle gode krefter til» har politikere de siste 15-20 årene gitt selskapene tilgang til en voksende pott skattepenger, på bekostning av ideelle aktører og det offentlige.
Dette skaper velferdsmillionærer.
Mange av selskapenes bakmenn og -kvinner har store private formuer. Noen lurer unna velferdskroner til skatteparadis, andre kjøper prangende luksusleiligheter.
Men det gir også trangere økonomiske kår for brukere og ansatte, og fører til kutt i bemanning, kompetanse, lønn og pensjon.
Velferdsprofitørene gir en fullstendig oversikt over internasjonale og nasjonale aktører innenfor barnehage, skole og sykehjem – de tre største områdene norske kommuner rår over.
Du får vite mer om:
- hvem selskapene og deres bakmenn – velferdsprofitørene – er
- fremgangsmåter for å skjule uttak av privat profitt
- konsekvenser for brukere og ansatte
- hvordan den offentlige debatten manipuleres og kritikere forstummes
Selskaper som Adecco, Norlandia, Aleris, FUS/Trygge Barnehager, Læringsverkstedet, Akademiet og Sonans stilles under lupen.
Velferdsprofitørene er resultatet av fem års arbeid med å samle historier og fakta om de som tjener penger på skattefinansierte velferdstjenester, og er den mest omfattende kartleggingen som har vært gjort av kommersielle selskaper i norske velferdstjenester.
Forfatter Linn Herning (f. 1983) er historiker og jobber i For velferdsstaten. Siden 2010 har hun arbeidet med å kartlegge og samle erfaringer med kommersielle selskaper i velferdstjenestene.
Redaktør -