LavFODMAP - magevennlig mat. Cappelen Damm 2015
Julia Døhlen Edin er denne høsten aktuell med kokeboka LavFODMAP - magevennlig mat. Her gir hun mange oppskrifter på god mat som roer magen.
Julia Edin har slitt med mageproblemer siden hun var barn. Oppblåst mage, forstoppelse, diaré og smerter har vært en del av hennes hverdag.
– De fleste har vel opplevd magesjau i ny og ne, men for meg ble dette en hverdagslig rutine. Det eneste mamma kunne gjøre, var å tørke tårene mine når jeg hadde fått tømt tarmen, og deretter kjøre meg av gårde til barnehagen eller skolen, forteller Julia.
Veien til diagnose var lang, med utallige legebesøk, prøver og sykehusinnleggelser. Først i midten av tyveårene fikk Julia diagnosen Morbus Crohns og irritabel tarm. Da hun la om til lavFODMAP-kostholdet, fikk hun kontroll over magen, smertene avtok og energien steg.
FODMAP er forkortelsen for 6 ulike tungt fordøyelige karbohydrater som trigger symptomer hos mennesker med irritabel tarm eller andre fordøyelsessykdommer. I boka gir Julia Edin en innføring i hvordan du kan komme i gang med, og leve på, lavFODMAP-kostholdet, og du får hennes enkle oppskrifter som du kan bruke i hverdagen: mer enn 70 oppskrifter på frokost, lunsj, middag, kaker og desserter - uten gluten, laktose og tungfordøyelige karbohydrater. En praktisk diettdagbok for egne notater følger med.
Boka utgis i samarbeid med Lovisenberg Diakonale Sykehus, gir god kunnskap om irritabel tarm og matintoleranse, og råd og tips fra noen av landets ledende spesialister på mageproblemer ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.
Julia Døhlen Edin (f. 1983) er designer, kulturjournalist og matblogger. Hun giftet seg i 2014 med fotograf Espen Edin Døhlen som har tatt bildene til boken. Espen har tidligere bakgrunn som kokk, og har latt seg inspirere av Lav FODMAP-kostholdet. Julia og Espen har hjemmekontor og fotostudio i landlige omgivelser på Blaker, utenfor Oslo.
Harald Anvik