Fermentering - godt for magen og godt for helsa

24.03.2016
Fermentering - godt for magen og godt for helsa
Nadin Martinuzzi
Gry Hammer: Fermentering

Fermentering er naturens egen måte å konservere mat og drikke på, og også den beste metoden for å sikre en sunn, variert tarmflora og god helse.

Norges ekspert på området, Gry Hammer, byr i boka Fermentering - Mat og drikke for glade tarmer og gode smaker på over 100 spennende og næringsrike oppskrifter som gir hele familien gode smaksopplevelser, masse energi, god fordøyelse, sterkere immunforsvar, bedre humør og bedre hukommelse. 

70 prosent av immunforsvaret vårt ligger i mage- og tarmsystemet. Hele én million nordmenn lider av irritabel tarm. Fermentert mat og drikke øker de sunne bakteriene i tarmen, som vi vet er så viktig for en god fysisk og mental helse. Leger og ernæringsfysiologer snakker om hjernen i tarmen. Jo rikere tarmflora du har, jo bedre immunsystem.

Siden tidenes morgen har vi ved hjelp av fermentering – også kalt melkesyregjæring – laget blant annet surkål, surdeigsbrød, øl, kakao, spekemat, rakfisk og ost. Med inntoget av industrialisert mat forsvant tradisjonen ut av de fleste moderne husholdninger.

Boka inneholder sunne, enkle og smakfulle oppskrifter på alt fra surdeigsbrød, vafler, appelsinmarmelade, ketsjup, yoghurt og is, til de mer eksotiske kombucha-te og kimchi. Forfatteren bruker rene, ubearbeidede råvarer og beskriver enkelt hvordan man tilbereder alt fra bunnen av. Hun gir også en innføring i hva fermentering er og forklarer hva som gjør den så helsebringende. 

Når vi i dag kjøper varer som tidligere var fermentert, som kefir og ost, er disse i stedet pasteurisert og tilsatt eddik, sukker og salt for å etterligne den opprinnelige gjæringssmaken. Dermed er ikke de ernæringsmessige kvalitetene lenger til stede, og heller ikke den gode effekten på helsa.

Fotografiene i boka er tatt av Nadin Martinuzzi.

Gry Hammer er matentusiast, blogger (frajordtilbord på nettsiden gryhammer.no) og forfatter. Gammel matkultur og glemte matskatter er hennes varemerke, og hun reiser land og strand rundt for å holde sine populære foredrag og kurs om fermentering. Hun blir også benyttet av flere undervisningsinstitusjoner i Norge. Hun er firebarnsmor og bor på Røyse på Ringerike.

 

 

Harald Anvik

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...