NTB
«Kaldfront. Konfliktområdet Svalbard gjennom 100 år» Per Arne Totland
- Den svalbardmeldingen som regjeringen la frem i dag inneholder forslag til hvordan norsk bosetting skal opprettholdes på Svalbard. Men den svarer ikke på de aller viktigste spørsmålene: Hva vil Norge egentlig med Svalbard, og hvordan skal vi møte et internasjonalt press mot Norges tolkning av Svalbardtraktaten, sier forfatter Per Arne Totland. Han utgir i august en ny bok om Svalbards politiske historie og norsk svalbardpolitikk.
- Et av de mest slående trekkene ved norsk svalbardpolitikk, er at det snakkes så lite om de vanskelige temaene. Til nå har skiftende regjeringer vært opptatt av å sitte mest mulig stille i båten for å unngå internasjonal oppmerksomhet om Svalbard. Det er ikke sikkert det er en god politikk for fremtiden, sier Per Arne Totland.
- Dette er den femte meldingen til Stortinget på vel 40 år om svalbardpolitikken. Helt siden den første svalbardmeldingen kom i 1975, har man med hensikt unnlatt å ta opp de virkelig vanskelige spørsmålene i disse meldingene. De har i hovedsak handlet om forvaltningen av Svalbard, og i liten grad berørt begrunnelsen for vår tilstedeværelse og hvordan den norske suvereniteten på Svalbard skal forsvares, sier Totland.
Boken «Kaldfront. Konfliktområdet Svalbard gjennom 100 år»
utgis på Cappelen Damm i august. Den beskriver de mange konfliktene som har oppstått på og omkring Svalbard, for det meste i forhold til Sovjetunionen/Russland. Forfatteren analyserer konfliktene og utviklingen i norsk svalbardpolitikk, og holder dette opp mot dagens utfordringer i det nordlige Arktis. Mens isen smelter ser en hel verden nå mot naturressursene i nord, og den arktiske stormakten Russland er i konflikt med Nato og EU.
- Svalbard har i mange tiår vært Norges utenrikspolitiske akilleshæl, og Norges posisjon fremstår i dag mer utsatt enn noen gang siden Svalbardtraktaten ble inngått i 1920. Samtidig er den norske svalbardpolitikken de senere årene blitt stadig mer selvsikker. I vesentlige svalbardspørsmål står Norge helt alene, både i forhold til Russland og våre viktigste allierte. Det skjer samtidig som verdens interesse for det nordlige Arktis er sterkt økende. Da er det risikabelt at dette fortsatt ikke skal snakkes om, sier Per Arne Totland.
Per Arne Totland
utga i fjor spenningsromanen«Om hundre år er allting gjemt» hvor handlingen er basert på Svalbardtraktaten og spillet om Svalbard. Han har vært rådgiver for flere virksomheter i Longyearbyen. Dokumentarboken «Kaldfront. Konfliktområdet Svalbard gjennom 100 år» lanseres i august.
Harald Anvik