Historier om flytting

13.02.2012
Historier om flytting
adolph monsen marion

Riska historie- og museumslag gir i høst ut sin femte bok på like mange år. Til- og fraflytting er tema for årets bok, og fokuset er mer på historiene og enkeltmenneskene enn på statistikker og utviklingstrekk.

-Vi ønsker å fortelle historier som er spennende å lese uansett om man er spesielt interessert eller ikke, sier redaktør Brit Sissel Todnem.
Historiene i boka handler om folk som har flyttet både til og fra Riska. Utvandringen til Amerika tar selvsagt en stor plass i boka. Det er den største folkevandringen, og det er der det er lettest å finne historiene.
-Men vi forteller også om folk som har flyttet til og fra Riska i nyere tid, og har også en artikkel om svensker som bosatte seg her for 80-100 år siden. De kom som arbeidere, slo seg ned og etablerte seg, og etterkommerne bor her fortsatt, forteller Todnem.

Bilfabrikant Monsen
Artiklene om utvandringen til Amerika handler ikke bare om enkeltpersoner.
-Vi har også skrevet litt om fascinasjonen i heimen når det kom amerikapakker eller amerikabesøk. Lukten av Amerika har vi kalt den artikkelen, sier Brit Sissel Todnem.
-Vi har også prøvd å sette oss litt inni hvilke tanker folk gjorde seg før de tok avgjørelsen og dro av gårde, og hvordan livet var om bord mens de var underveis. Mange var fattige, noen dro til en ukjent framtid som enslige mødre. Det er mange historier å finne, sier hun.
En av de mest spennende fortellingene, er historien om Adolph Monsen. Hans mor var enke, og drev butikk like ovenfor dagens handlesenter i Hommersåkvågen. Monsen var bare et par år gammel da de dro til Amerika.
Adolph Monsen ble en kjent person i bilens pionertid – både som racerfører på toppnivå, bilfabrikant og oppfinner. Han startet bilfabrikken ReVere i 1917, og produserte biler i ni år før han måtte gi opp. Det er en historie om penger og forretninger i forbuds- og gangstertidas USA – og den inneholder både konkurser, utro tjenere og til og med et drap.

Klar til jul
En annen viktig mann fra Riska, var Gunnar Hogstad. Han var journalist i avisa Visergutten – en norsk avis for utvandrede nordmenn i USA.
-Hogstad reiste mye rundt blant de norske utvandrerne og tok mange bilder. Vi har fått hånd om mange av bildene etter Hogstad. Det var ikke uvanlig at folk hjemme i Norge mottok hilsener fra sine slektninger via Gunnar Hogstad, forteller Brit Sissel Todnem.
Boka inneholder også historier om de som kom hjem igjen fra Amerika. En av dem var Guttorm Fuglestad.
-Fuglestad var fangstmann og pelsjeger mens han var i Amerika. Noen år etter at han kom tilbake til Norge, slo han seg ned på Riska og ble en av pionerene i pelsdyrnæringen i Norge, sier Brit Sissel Todnem.
Historielaget har brukt mange kilder i arbeidet med boka. Det er flere bidragsytere, selv om det er Enok Lauvås som har ført det meste i pennen.
-Boka inneholder også et helt nytt dikt om Hommersåk, skrevet av Sissel Nylund som er tilflytter fra Harstad og debuterer med egen diktsamling i høst. Boka skal være ferdig trykket til jul – kanskje ikke i god tid før jul, men iallfall i tide til jul, lover Todnem.


Bildetekster:
Brit Sissel Todnem har vært redaktør for fem bøker på like mange år. –Neste år er det jubileumsbok for historielagets første 20 år. Så må vi kanskje puste ut litt før det kommer flere bøker, tror hun.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...