Ny norsk musikk, Tønnesen-salong og stemmeløs opera

03.09.2024
Ny norsk musikk, Tønnesen-salong og stemmeløs opera
Frode Bakken, videostill
Det blir konserter med årets huskomponist Andreas Gundersen, og den store urfremføringen i november.

Høstens program på Kode i Bergen byr på rykende fersk norsk musikk fra blant andre Kodes huskomponist Andreas Gundersen, pianisme i verdensklasse, banebrytende kammermusisering på Siljustøl og en helt ny konsertarena – omgitt av Ambrosia Tønnesens kunstverk.

– Det er viktig for meg at Kode skal være en arena også for samtidsmusikken. Det er derfor ekstra gledelig at huskomponisten har mye ny musikk på repertoaret i sine konserter, foruten den store urfremføringen, sier Christian Grøvlen, direktør for musikk og komponisthjem i Kode.

Andreas Gundersen (f. 1993) fra Tana er Kodes yngste huskomponist hittil og har gjestet Bergen flere ganger i «sitt år». I høst kommer han tilbake til museet for å holde to konserter sammen med Ensemble Ernst. Her står blant annet Gundersens egne stykker på programmet, som verket Badjel og Šearrat I og II, samt komponister som Francesco Filidei og Conlon Nancarrow.

– Badjel er samisk for «over» og refererer til den samiske komponisten John Persens verk Over kors og krone, som bygger på det store bestillingsverket han skrev til Den norske Opera i 1985. Dette ble med stor urett aldri urfremført. Jeg har skrevet verket som en ode til Persen, en bauta i samisk musikkhistorie, og det han ble utsatt for, sier Gundersen.

 

Vokalverk inspirert av Ole Bull
Som Kodes huskomponist er Gundersen også i ferd med å ferdigstille et nytt bestillingsverk, et tredelt verk som skal urfremføres av Tora Augestad og BIT20 i Troldsalen 1. november.

– Jeg kan røpe så mye som at teksten på ulike måter kan relateres til Ole Bull, forteller Gundersen. Sammen med kuratorene ved Kode har han sett gjennom museets rikholdige brevsamling etter Bull, både tekster om og av fiolinisten.

– Det er mye interessant lesning! Ole Bull var jo en ruvende figur i norsk og internasjonalt musikkliv og, vil jeg påstå, en av veldig få ordentlige divaer vi har hatt her i landet, sier Gundersen.

 

Konserter i utstillingene
Høstens store utstilling om Ambrosia Tønnesen blir arena for hele fire konserter, med blant andre duoen Norbakken&Nystabakk, Martha Berit Belt, Kari Dahl Nielsen og Grøvlen selv.

– Det å besøke utstillingen med levende musikk gir en helt egen opplevelse. Konsertene vil utforske kvinnelige komponister, flere av dem fra Tønnesens samtid, såvel som de kulturelle strømningene hun var en del av, sier Grøvlen.

Legendarisk pianist til Troldhaugen
I oktober spiller pianolegenden Lilya Zilberstein konsert på Kode, med et storslått program med verk av Ravel, Grieg og Rakhmaninov.

– Lilya Zilberstein er en av verdens fremste pianister og har blant annet gjort legendariske innspillinger av Griegs a-moll og av Rakhmaninovs pianokonserter på Deutsche Gramophon. Publikum kan glede seg, sier Grøvlen.

Konserter på Siljustøl
Vi fortsetter Kodes serie med konsertforedrag, i oktober med Berit Opheim og Torleif Torgersen som tar oss med på innsiden av Klaus Egges «Draumkvede-sonate».

I desember får vi noe så sjeldent som en operaforestilling på Siljustøl når Richard Strauss sin briljante opera Salome fremføres – om enn uten sangere. Fiolinist Mathieu van Bellen og pianist Mathias Halvorsen spiller alle stemmene i en opera rik på psykologisk drama og kompleks, senromantisk harmonikk.

 

Siri Pedersen

Nyheter

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan Ingebrigtsen

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan I...

Per Jan Ingebrigtsen er ein mangfaldig kulturarbeidar ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...