Rocka jente regjerer Folken

04.05.2006
Rocka jente regjerer Folken
Pernille Kaldestad

Pernille Kaldestad, en 34-åring fra Haugesund, har tatt over Stavangersstudentenes tilfluktssted, Folken. Siden september har hun klart noe som veldig få har klart før henne, hun har snudd de røde tallene

Det har handlet om å være litt striks. Vi har ikke brukt penger som ikke er der, forteller Pernille Kaldestad.

En litt rocka Folken-lederen, kledd i jeans, møter Ledaal en ettermiddag på Folken. Hun beskriver de røde tallene som var der før hun tok over, i september 2005, som en del av risikoen ved å drive utested. Det vil alltid være en næring preget av bølgedaler. Skylden for de blodrøde tallene året før, gir hun blant annet røykeloven. Nå har hun selv tatt en del grep for å endre situasjonen, med hell. Blant annet må journalist og fotograf komme inn sideveien til et stengt lokale denne ettermiddagen, det fordi at Pernille har stengt Folkens kafe på dagtid.

- Vi har besluttet å ha senere åpningstid. På denne måten sparer vi penger på lønnsutgifter. En av de andre tingene som er med på å bidra er oppslutningen rundt den nyoppstartede studentkroen, Kronisk, på torsdager, sier Pernille.

 

Ikke bare konsertsted
Det siste har òg blitt gjort for å befeste identiteten til Folken. Det er først og fremst et studentersamfunn:
- Folken blir ofte forbundet med å være et konsertsted, men det er veldig viktig for oss å ta vare på studentene i byen. Vi ønsker ikke at stedet bare skal være en plass man bare stikker innom for å hente billettene sine og går på konsert. Derfor er kroen veldig viktig, sier en engasjert Pernille.

Kaldestad dro fra Haugesund til Stavanger som 19-åring, allerede da startet hun sin karriere på Folken. Hun ble med som frivillig i en av stedets såkalte gjenger. Gjengene er studentenes arbeidsgrupper som sørger for drift av Folken. Det finnes gjenger for alle typer aktiviteter ved Folken: Konserter, servering, lyd/lys, studentkro, galleri og fotodokumentasjon. Pernille var i sin tid leder for musikkforeningen, som arrangerer konsertene. Etter endt studietid startet hun som fritidsleder ved Hundvåg fritidsklubb. Men etter en stund fant Pernille ut at det var mer utdannelse hun søkte. Turen gikk derfor videre til kulturstudier i Danmark. Da hun hadde studert i tre år, fortsatte hun karrieren i Ålborg, for Dansk Rock Samråd, en musikkpolitisk paraplyorganisasjon for en rekke musikkforeninger og organisasjoner. Her arbeidet hun med SPOT, som er en festival for danske og nordiske band på vei oppover. Syv år senere kom Kaldestad tilbake til Stavanger som leder for kulturavdelingen i Internasjonalt hus. Da stillingen i Folken etter hvert ble ledig, var hun ikke i tvil:

- Jeg måtte jo bare slå til.

 

Studentbyen Stavanger

Nå har den bestemte damen satt i gang sine endringer for at Folken skal bli det beste tilbudet til studenter i byen. Pernille nevner revyer, quiz og litteraturaftener.

- Vi skal sørge for god stemning, her skal folk komme og føle seg vel. Jeg vil at studentene i Stavanger skal synes bedre. Det tror jeg byen hadde hatt godt av. Målet er at studentene skal vise igjen. Jeg tror det er uhyre viktig for Stavanger som by. Stavanger er rik og en litt konservativ by, det er for lite nysgjerrighet her. Et studentliv som vises igjen, vil være positivt. Jeg tror det sørger for at Stavanger blir en mer kreativ by, det er rett og slett for lite nysgjerrighet her, sier Pernille.

Årsakene til at Stavanger ikke er kjent for sitt yrende studentliv, er flere. Pernille nevner et problem; 70 prosent av studentene er fra Stavanger-regionen. Det fører til at de ikke ser det samme behovet for et studentmiljø, eller at de for eksempel pendler fra Klepp eller Bryne og derfor ikke har mulighet til å delta på samme måte. Men noe av kritikken retter den ferske lederen mot universitetet:

- De har vært ganske isolert der oppe på Ullandhaug og har ikke jobbet godt nok for et studentmiljø. Men jeg føler at de åpner seg opp og at vi nå kan bygge stein på stein for å få et bedre.

Til tross for enkelte utfordringer trives Pernille godt i Stavanger. Det er en liten storby hvor hun etter hvert har funnet seg godt til rette, men Haugesundsdialekten forsvinner aldri, lover hun.

 

Tilpasningsdyktig og engasjert

Kaldestad beskriver seg selv som tilpasningsdyktig og engasjert. Hun forteller at hvis hun først gjør noe, så er det med all mulig innsats:
- Mottoet er å ikke gjøre noe stykkevis og delt, men helt.

Denne mentaliteten har hun tatt med seg inn i Folken, og nå står en liten utvidelse for døren. Alle gjengene har tidligere delt et lite kontor med fire PC’er tilgjengelig.

- Det vil si ett kontor på 300 mennesker, det er selvsagt ikke bra nok. Men nå skal vi i administrasjonen få kontorer i Folkets Hus, noe som frigjør plass til de frivillige studentene, sier den blide 34-åringen.

Det sørger for bedre arbeidsfasiliteter til gjengene. Hver gjeng vil få hvert sitt kontor, noe Pernille håper kan være med å gi større tilhørighet til gjengene de er en del av. I tillegg vil det frigjorte arealet sørge for muligheter for mindre arrangementer, som ikke trenger så mye plass som storsalen. Hun ser for seg bokbad, stand up og mindre konserter. I tillegg til at det kan gis bedre opplæring til gjengene, som for eksempel til lyd og lys-gjengen.

Siden Pernille selv var aktiv i musikkforeningen da hun studerte, har hun god forståelse for ønskene og tankene til de som er frivillige. Det til tross, Pernille kan ikke si ja til alt de ønsker.

- Vi er nødt til å si nei av og til. Selv om studentene føler de har en genial ide, så må vi tenke på helheten. Jeg forstår frustrasjonen deres over oss. Men vi har et budsjett, og da kan vi ikke gjøre alle til lags. Jeg er en nok litt streng, men rettferdig, sier Pernille og ler.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...