Utrygghet, og takling av det ukjente

18.03.2015
Utrygghet, og takling av det ukjente
Ann Elin Kringlen Ervik

Vesle Kåre har nettopp flyttet til et hus i utkanten av en stor skog. I begynnelsen er det litt skummelt, og han må hente mamma for å vise hva han ser – den trygge basen. Etter hvert blir han tryggere, og vil utforske skogen på egen hånd. Kåre møter en frosk, og sammen drar de på eventyr langt inn i den store skogen. De kommer til en bro, og der skjer det noe rart, et troll dukker opp, men trollet er egentlig ikke så farlig likevel. Han blir fornærmet når trollmannen blir så irritert over at det trollet må rope sånn hver gang han går over broen. Han oppdager at denne skogen er helt spesiell, for det skjer mye rart. Dyrene kan snakke og han møter på andre rare skapninger.

-Jeg gikk tur i skogen, og fortellingen kom til meg, det stod klart for meg da hva fortellingen i grove trekk skulle handle om – den måtte handle om skogen og dyrene som bor der. Og at fortellingen skulle starte med en gutt som ville utforske skogen.  Da jeg kom hjem begynte jeg å skrive.  Ideen til 3 deler/bøker var allerede på plass fra starten av. Har forandret en del på fortellingen underveis, men begynnelsen og slutten er noenlunde den samme som nå. Det har vært en prosess over 2,5 år, sier forfatteren Ann Elin Kringlen Ervik.

-Jeg er interessert i barnebøker, er opptatt av å formidle gode fortellinger til barna. Er også opptatt av gode illustrasjoner. Slik at det å skrive en fortelling selv, og lage illustrasjonene var givende. Og så var det skogen og alt det rare som kan skje der, som er utgangspunktet eller inspirasjon for fortellingen, fortsetter hun.

Ann Elin Kringlen Ervik, f. 1962, er bosatt i Bergen. Hun er gift, har tre voksne barn og et barnebarn. I 2002 var hun ferdigutdannet førskolelærer, og har siden det jobbet i barnehage. Hun debuterer med barneboken "Den magiske skogen".

-Budskapet i boken må være det å ha en trygg base, altså at gutten er litt utrygg i begynnelsen, og må hente mamma for å vise hva han har sett. Etterhvert blir han tryggere, og da kan han takle mye rart som skulle dukke opp, både troll og trollmenn. Det å starte hjemme, bli trygg, ønsket om å utforske, han møter forskjellige dyr og skapninger, og så slutter fortellingen med at gutten og frosken kommer hjem igjen. Denne strukturen her er hele essensen i boken, sier hun.

Overrraskelsesmomenter

-Målgruppen er 3-6/7 år. Det var helt naturlig for denne fortellingen at det måtte bli "Den magiske skogen" siden det jo en trollmann med, dyrene kan snakke, og så videre. Og dette med det magiske appelerer vel litt til barn, med trollmann og tryllestav. Dette bokprosjektet er i 3 deler, så egentlig er denne første boken en introduksjon til den magiske skogen. Vi kan si at det er gutten som introduserer skogen for oss. I de neste bøkene handler det mer om dyrene der. Men tilbake til denne boken som vi her snakker om; "Den magiske skogen". Jeg synes det var litt artig å knytte Bukkene Bruse-trollet inn i fortellingen. Det er et overraskelsesmoment, og samtidig noe kjent for barna. Selv om det ikke var mer enn en setning. Dette med å ta med en frosk i en bøtte, er det sikkert mange barn som har gjort, eller kunne tenke seg å gjøre. De grønne froskene heter faktisk damfrosk, og er sjeldne i Norge, det var en liten faktakunnskap. Jeg ville ha en mår med, for det dyret tror jeg er ganske ukjent for barna. Vi må gjøre dem kjent med andre dyr også, fortsetter Kringlen Ervik.

-Jeg begynte å skrive sommeren 2012, men hadde en pause på et år, siden jeg hadde det så travelt på jobb. Så tok jeg opp igjen skrivingen sommeren 2013. Jeg håper at boken blir godt mottatt, at folk liker den, og vil kjøpe den. Der kommer jo en fortsettelse, og jeg ønsker at det skal bli noe av. Jeg mener det er viktig med gode illustrasjoner til en tekst for barn. I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt å lage illustrasjonene selv. I fjor høst begynte jeg likevel å tegne litt. Men så fikk jeg denne ideen om å bruke ull og naturmateriale, og legge på figurer. Dette kalles visst for kollasjteknikk. Det var gøy å holde på med, og jeg fikk liksom min egen stil på det. Det var mye arbeid, og det ble litt travelt mot slutten, men jeg kom heldigvis i mål, avslutter Ann Elin Kringlen Ervik.

Carsten Flo

Stikkord i denne artikkelen
Ann Elin Kringlen Ervik,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...