Gunnar Skadberg og Reidar Frafjord engasjerte de fremmøtte under bydelsvandringen på Kampen.
Temaene var mange og informasjonsmengden stor da Gunnar Skadberg og Reidar Frafjord inviterte til historisk byvandring på Kampen
”Da en av Aftenbladets medarbeidere i dag tilfældigvis kom spaserende over den gamle Egenes kirkegaard blev han ikke litet forbauset ved at finde en menneskeknokkel liggende paa jorden nær ved gjennemskjæringen. Men endda mer forbauset blev han, da han litt senere støtte paa mange flere knokler og tilslut en hel hodeskalle. Her og der laa ogsaa morknede kisteplanker. Og midt imellem disse hensmuldrede menneskerester lekte smaabarn, som morede sig med at grave i jorden, aabenbart for at finde mer av denne sort. Forhaabentlig vil de, som er aarsak til dette lite hyggelige forhold, for fremtiden utvise mer pietet og forsigtighet.” Fra Stavanger Aftenblad 4. august 1925.
Solen stikker i øynene. En sur nordvestvind kjøler, mens tunge skyer lover regn. Tross dette har et femtitall interesserte møtt opp for å få vite mer om Kampens historie. Gunnar Skadberg og Reidar Frafjord er begge oppvokst her, og har mye å fortelle. Både av fakta og røverhistorier. Om unger som gjemte seg i kjelleren, mens misjonsherren lette etter garpungene. Om fotballøkker som ble til boligtomter. Om Hertervig og hans bolig i bydelen. Om hvor farlig det var å ferdes på Stokkaveien og vindmøllen i Møllegaten.
Skole
- Da Kampen skole ble bygget kostet den 1,6 millioner kroner. Nå har de renovert den for 42 millioner. En lærerlønn var rundt 4600 kroner på midten av 20-tallet, så holdt opp mot lønnsnivået, så er dagens renovering atskillig billigere enn å bygge skolen, sier Frafjord. Han har selv jobbet på skolen både som lærer og inspektør. Elevtallet har også variert mye. Da skolen var ny delte 1300 elever på plassen. Fredsbarna fikk det enda trangere. På 50-tallet var det 56 klasser, og 1450 elever.
Hermetikk
Navnet Kampen kan vi sannsynligvis takke Tørres Rønneberg for. Han kjøpte tomt like bak der som Kampen skole ligger i dag, og startet hermetikkfabrikken ”Kampen Preserving”. Første gang navnet Kampen viste i offentlige papirer var 1881. I 1888 selger Rønneberg eiendommen, den blir for liten for virksomheten. I 1917 blir bruket stykket opp, og solgt som boligtomter, og området får etter hvert den formen vi ser i dag.
Lys
Tross den kalde vinden holder folk ut. Skadberg og Frafjords engasjement er smittende. Vandringen avsluttes på Rudlå, godt forsinket. Her får vi høre om vindmøllen, kirkegården og hvor farlig Stokkaveien var. Folk trekker opp til kirken. Varm suppe venter.
”Folk, som er nødt til at færdes paa Stokkaveien i mørke, føler sig stadig utrygge; veien har i den senere tid været ligefrem farlig at passere. I forrige uke ble en mand overfaldt derute og stygt medfaret. Folk maa til dels gaa lange omveier for at slippe til og fra sine hjem derute, man får indtryk av, at en forbryterbande huserer deri strøket. Politiet bør føre skarpt opsyn paa denne vei med mistænkelige personer. I Formandskapets møte igaar besluttedes at anbringe elektriske lygter paa dette veistykket.” Aftenbladet, 16. desember 1918.
Redaktør -