"Fabergé-utstillingen hadde innbrudd i natt. Tyver har ranet med seg alle eggene. Treasure of Russia – sporløst forsvunnet fra Rector`s Palace. Borgermester Ljutic knust etter nyhetene om tapet av de uerstattelige gjenstandene." Slik er opptakten til det store mysteriet i Dubrovnik.
Aina Løvø er født 1975 i Trondheim. Oppvokst i Klæbu og Orkanger, og for tiden bosatt i Selbu med sin datter. Hun debuterte i 2011 med "Helt i Hellas" etterfulgt av «Konge på Kypros» i 2012.
¦Denne boken er den tredje i serien om Familien Ruds ferieforviklinger. Ideen til den første boken "Helt i Hellas" kom til meg da jeg hadde et lengre opphold på den greske øya Poros. Jeg skrev sporadisk en journal da jeg var der, og denne var grunnlaget for boka. I årene som fulgte har historiene fortsatt å komme til meg når jeg har vært på lengre reiser. Bok nummer to, "Konge på Kypros", ble født i Ayia Napa på Kypros. Og på samme måte kom "Dødskult i Dubrovnik". Kapitlene skrev nærmest seg selv hver gang jeg satte mine ben på gatene i Stari Grad, forteller Løvø.
¦Jeg har tilbragt mye tid i Dubrovnik siden 2007, og har gledet meg til å skrive denne boken om den vakre og interessante byen. Jeg har flere personer der som står meg nær, og dette har næret inspirasjonen og drivkraften til å skrive. Og ekstra stas er det når man har en god del "inside information", som kommer godt med i prosessen, sier hun.
Hovedpersonen, Michael Rud, er en smart, veslevoksen og nysgjerrig gutt som bl.a. har en stor interesse for krim. Hans store helt og forbilde er den berømte belgiske detektiven Hercule Poirot, skapt av Agatha Christie. Han roter seg alltid bort i skumle situasjoner på disse ferieturene, og er nok ansvarlig for noen grå hår på sine foreldres hoder de siste årene. Mamma Ellen er et ordensmenneske av rang, i motsetning til den distre pappa Peter. Men tross ulikhetene er de stadig like forelsket til lillesøster Lisas forskrekkelse. Lisa er en sjenert og lett rødmende pike, som henger med storebror så godt hun kan.
¦Jeg ønsker å gi barn og voksne en underholdende bok som man kan lære noe av. Jeg kaller ofte denne bokserien "en annerledes og morsom reiseguide". Jeg synes det er fint å blande fiksjon og fakta, også for barn. Alle bøkene inneholder en god del dialog på engelsk, samt ord og uttrykk på språket som snakkes der handlingen er lagt til. Så dette er en ypperlig anledning til å lære geografi og språk, samtidig som leseren følger en både komisk og spennende historie.
Bøkene om Familien Rud er skrevet for barn og unge. Men forfatterens ønske og visjon er at barn og foreldre kan lese bøkene sammen.
¦Jeg vokste opp med høytlesning, og mener dette er en viktig aktivitet. Det er en fin tid til ro, kos og læring. Det er en flott anledning til å ha tid sammen i sofakroken, og samtidig lære noe gjennom det å snakke om det man leser. Og ikke minst å øke leseglede og leseevne. Det er viktig at barna har mulighet til å spørre og undres over inntrykkene underveis. I alle bøkene i serien er det både ord, personer og språk som barna kan ha behov for at foreldrene forklarer nærmere. Bare det at man har litt tid sammen, der man virkelig gjør noe fysisk, mentalt og emosjonelt sammen, er uerstattelig, sier hun videre.
¦Skriveprosessen har vært litt oppstykket. Jeg startet vel så smått for snart to år siden. Men når man har ei lita ei på 4 år, skiver man noen linjer her og noen linjer der når man har anledning. Jeg håper at små og store lar seg underholde av boken min, og at de får en informativ og koselig lesestund. Og husk: Man blir aldri for gammel til å bli lest høyt for, avslutter Løvø.
Carsten Flo