Vakker dramatikk

18.05.2011
Vakker dramatikk
Rolf Lundekvam

Rolf Lundekvam er ikke helt fornøyd med fargene han opplever i den virkelige naturen. Derfor slipper han seg ekstra løs når han åpner tubene med oljemaling og skaper sin egen drømmeopplevelse av naturen på lerretet.

Skal vi dømme etter responsen kunstneren har fått på nettet, er det også andre som helst skulle sett at virkeligheten var hakket mer fargerik. Etter å ha malt i bare et par år, blir han sjelden ferdig med et bilde før det er solgt. Når vi besøker ham har han derfor bare ett bilde å vise fram, og det skulle egentlig også vært sendt av gårde. Han har imidlertid holdt det litt igjen for Riskapostens besøk. Den samlede produksjonen av malerier anslår Lundekvam å være på rundt 25-27 bilder.

 

Tok av med oljemaling

- Nei, det er ikke lenge siden jeg begynte å male. Det var i 2009. Jeg startet med akryl, og malte noen få bilder, men likte det ikke. Så startet jeg med oljemaling, og en helt ny verden åpnet seg for meg. Det var da det tok av.

- Å? Forklar…

- Bildene fikk mer energi. Teknikken jeg bruker kom mer til sin rett med oljemaling. Akryl tørker så fort, og jeg får ikke bli ferdig med malingen. Jeg liker å leke litt med malingen, flytte litt å den når den fortsatt er våt. Jeg prøvde meg faktisk på et bilde med vannmaling også, men det var i hvert fall ikke noe for meg, slår kunstneren fast.

 

Hopper i det

- Det ser ut som du liker godt bølger og sjø…

- Ja, jeg elsker sjø, hav og vann generelt. Det har med refleksjonene og lyset å gjøre. Men grunnen til at jeg begynte å male sjø og vann var at jeg så på det som den største utfordringen, så jeg hoppet i det for å få erfaring. Nå behersker jeg det sånn passe, men det er langt igjen ennå, slår Lundekvam fast. Han er nemlig ganske streng med seg selv.

- Det er jo sånn med all utvikling, den pågår hele tiden. Jeg regner med at jeg får mer og mer taket på det. De som følger med på meg sier at de ser mer og mer framgang, sier han. Lundekvam har ingen formell utdannelse som kunstner. Men utdanningen som teknisk tegner mener han kommer godt med også som kunstner. Han har i tillegg tegnet mye i 3D, og det mener han har gitt ham en større forståelse for dybde i bildene.

 

Føler seg fram med fargene

Tilbake til det med fargene:

- Jeg bruker de fargene jeg føler er riktige. Alt går på følelser når jeg maler. Jeg ser for meg ting, og spør: Hva vil være fint her? Og så overdriver jeg fargene litt. Blå himmel får ikke lov å være bare blå. Når det er sol, så må det også være mange farger. Alt går jo i refleksjoner, sier han. Lundekvam legger ikke skjul på at naturen som vi ser den til daglig rett og slett er litt kjedelig.

- Det som vi blir vant til å se blir kjedelig. Det jeg maler er sånn som skal få tilskueren til å tenke at dette her har jeg ikke sett før! Tenk når du er i Syden, og får med deg en solnedgang du ikke har sett maken til før. Det prøver jeg å få til i bildene. Det er også litt som når du hører en sang for første gang, og kjenner i kroppen at dette likte jeg. Sånn vil jeg at det skal være med bildene også. De skal treffe deg, sier Lundekvam bestemt.  

 

For mye for facebook

For Lundekvam har internett og facebook vært alfa og omega når det gjelder å nå ut til folk. Men da han begynte å male mennesker, og presenterte en kvinnekropp sett bakfra, ble det for sterkt for sensuravdelingen til den USA-baserte facebook-administrasjonen. Bildet ble fjernet. Men en del av kundene til Lundekvam er faktisk amerikanere, og etter at kunstneren begynte å vise den stegvise progresjonen under malearbeidet, ble kundene om mulig enda mer interessert i arbeidet til mannen fra Hommersåk.

- Det første abstrakte bildet jeg malte fikk jeg en enorm respons på, spesielt fra USA. Dette var noe helt nytt som de ikke hadde sett før, og hun som kjøpte det falt sånn for det at hun nesten var litt smågal, sier Lundekvam med et smil. Av inspirasjonskilder trekker han avslutningsvis fram kunstnere som Odd Nerdrum og Eser Afacan. 

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...