Kristine Myhre Tunheim spiller rollen som «Jente» i Arne Lygres Dager under. Foto: Ingun A Mæhlum/Hålogaland Teater
Fanget i en skummel kjeller
Vi er i et hus, et tomt hus. Husets eier tar personer som ser ensomme og fortapte ut med til huset og holder dem fanget.
– Vi må handle. Vi har plikt til å handle når vi ser at noe er slik det ikke skal være.
Slik setter hovedpersonen i Dager under – huseieren – tonen i Arne Lygres psykologiske thriller Dager under, som har premiere torsdag til uken på Scene Øst på Hålogaland Teater.
Etter hvert oppstår det bindinger mellom huseieren som kidnapper og de han fanger. Når de gode hensiktene hans får gale konsekvenser, blir det skummelt og nervepirrende og det vil gå kaldt nedover ryggen på publikum
Arne Lygres Dager under er en psykologisk teaterhtriller hvor vi stenges inne og må kjempe for å overleve. Husets eier er en kidnapper, men han har samtidig gode hensikter og vil vel. Spørsmålene om hva som er godt og ondt, hvem som overlever og hvem som klarer å flykte dukker opp. Og i dette klaustrofobiske fangenskapet dukker en uventet kjærlighetshistorie opp.
Arne Lygre (1968) er en av Norges fremste forfattere og dramatikere. Skuespillene hans er oppført på norske og utenlandske scener, blant annet i Danmark, Tyskland, Frankrike, Italia, Portugal og Brasil, og de er oversatt til tolv språk. Han debuterte som prosaforfatter i 2004 med novellesamlingen «Tid inne», som han mottok Brageprisen for samme år. I 2006 kom romanen «Et siste ansikt». Høsten 2009 ga han ut romanen «Min døde mann».
Fortellerteater
Lygre er en dramatiker som stadig utvider dramatikkens rammeverk. Han er en av Norges mest spilte og anerkjente dramatikere, også internasjonalt, poengterer regissør Kristin Bjørn.
– Det er en perspektivrikdom i dialogen hans som er unik. Karakterene kan se seg selv utenfra, vri og vende på synsvinkelen sin og kommentere seg selv og hverandre for publikum. Det er en form for fortellerteater, noe som passer oss i Ferske Scener godt. Etter tretti år med teater, vender vi stadig tilbake til denne urformen, sier hun.
Forstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Ferske Scener, Hålogaland Teater og Det samiske nasjonalteatret Beaivváš. Den har blitt til etter initiativ fra Ferske Scener.
– Vi er glade over at vi sammen kan presentere ny norsk dramatikk for vårt publikum og invitere inn i dette særegne universet, som bokstavelig talt dirrer av spenning og spørsmål, tilføyer Bjørn.
Scenografi og kostymedesign er av Marcus Olson og den helt spesielle lyddesignen er av Amund Sjølie Sveen. På scenen møter vi Mary Sarre, Bernt Bjørn, Kristoffer Veiersted, Kristine Myhre Tunheim.
Harald Anvik