Erika Hebbert.
Kjersti Tveterås skal spille Haugtussa, som får premiere på den anerkjente teaterfestivalen Ruhrtriennale i Tyskland.
Ibsen, Garborg og Grieg får en real oppfriskning, en ekstraordinær dronning river seg løs og publikumsfavoritter vender tilbake. Dette er høsten på Nationaltheatret!
Nationaltheatret lanserte nylig en ny teatersesong, og i programmet finner du storsatsninger som vil sette Nationaltheatret og Norge på det internasjonale teaterkartet. På Hovedscenen vil publikum få gleden av å oppleve to betydelige verk i norsk litteraturhistorie.
Haugtussa får internasjonal premiere
Den prisvinnende stjerneregissøren Eline Arbo vender tilbake til Nationaltheatret etter storsuksessen Jane Eyre på Hovedscenen. Med musikk av Thijs van Vuure, som vil bruke elementer av Edvard Griegs klassiske toner, vil deres oppsetning av Haugtussa kombinere mytologi med moderne elektronisk musikk i et visuelt spektakulært univers.
Tittelrolleinnehaver Kjersti Tveterås, operasanger Adrian Angelico og resten av det stjernefylte ensemblet får premiere på den anerkjente teaterfestivalen Ruhrtriennale i Tyskland, før Haugtussa returnerer og spiller på Hovedscenen i høst.
– Det at vi har premiere på denne festivalen bidrar til at vi setter både Norge og Nationaltheatret på verdenskartet – det er vi veldig stolte av og spente på, sier teatersjef Kristian Seltun.
Storslått Peer Gynt
Ibsens udødelige drama Peer Gynt settes opp med Herbert Nordrum i tittelrollen, hvor han navigerer Peer Gynts komplekse verden med musikalsk akkompagnement av Edvard Grieg, fremført av den internasjonalt anerkjente fiolinisten Ragnhild Hemsing. Regissør Johannes Holmen Dahl og scenograf Nia Damerell lager en forestilling som utforsker spenningen og kontrastene i Ibsens tekst, til et moderne publikums glede.
Premieren er på Festspillene i Bergen 22. mai, der forestillingen fremføres med Bergen Filharmoniske orkester og kor og Grieg-korene. I august videreføres forestillingen på Den Norske Opera & Ballett med Operaorkesteret og Operakoret, før man får den rene teaterversjonen på Nationaltheatret i september.
Menneskets eksistensielle kriser i Kanonhallen
Regissør Mattis Herman Nyquists renskårne versjon av?Et dukkehjem hadde første gang premiere i 2020, og ble spilt for et begrenset publikum grunnet koronarestriksjoner.??Nå får heldigvis flere muligheten til å oppleve denne perlen av en forestilling, når den skal spilles parallelt med sin «søsterproduksjon» Hedda Gabler – med de samme skuespillerne på scenen. I begge disse Ibsen-stykkene møter vi mennesker som står midt i eksistensielle vippepunkter i sine liv.
Skjebnesvangert på Torshovteatret
Marian Saastad Ottesen og Mads Ousdal skal tolke rollene som Rita og Alfred Allmers i det hjerteskjærende psykologiske dramaet Lille Eyolf. Dette klassiske Ibsenstykket utforsker familiedynamikker og skyld i et intimt og engasjerende format.
Sara Stridsbergs Dissekering av et snøfall er en dyptgående utforskning av identitet og selvbestemmelse. Stykket handler om det oppsiktsvekkende livet til dronning Kristina av Sverige, som arvet tronen som seksåring i 1632. Den uføyelige dronningen hadde ingen planer om å følge tradisjonelle kjønnsroller og maktkonvensjoner.
Argentinsk ibsenprisvinner til Nationaltheatret
Den anerkjente multikunstneren Lola Arias, vinneren av The International Ibsen Award 2024, presenterer det musikalske dokumentarteatret The Days Out There på Hovedscenen 12. oktober. Forestillingen er laget i samarbeid med tidligere fengselsinnsatte.
Ønskerepriser
På Hovedscenen vil Arthur Millers drama Alle mine sønner spille videre, og det blir gjensyn med Charles Dickens’ En julefortelling – begge i regi av Maren Bjørseth. Den populære julekonserten gjenoppstår, og Det Andre Teatrets braksuksess Lykke til, Cathrine Frost! er tilbake som gjestespill.
Publikumsfavoritten og ibsenprisvinneren I vårt sted av Arne Lygre returnerer til Kanonhallen i høst, og det samme vil Edward Albees Hvem er redd for Virginia Woolf, som har premiere i vår.
Gert Olsen